Redactieraad De Telegraaf: De Mol, staak overnamestrijd

In een brief aan John de Mol stelt de raad dat TMG gebaat is bij rust en dat die er met een aanhoudende overnamestrijd niet zal komen.

Het pand van Telegraaf Media Groep (TMG).
Het pand van Telegraaf Media Groep (TMG). Foto Koen van Weel / ANP

De redactieraad van De Telegraaf wil dat John de Mol stopt met zijn pogingen de Telegraaf Media Groep (TMG) over te nemen. In een brief aan de mediamagnaat stelt de raad dat TMG het meest gebaat is bij rust en dat die er “met een eventuele voortzetting van de overnamestrijd tussen Talpa en Mediahuis/VPE beslist niet zal komen.”

Dat meldt onder meer De Telegraaf zelf.

Volgens de redactieraad heeft TMG, en met name De Telegraaf, de afgelopen maanden flink te lijden gehad van de overnamestrijd tussen Talpa - het mediabedrijf van De Mol - en het Vlaamse Mediahuis. TMG wil in zee gaan met de Belgen, hoewel De Mol een hoger bod heeft uitgebracht.

De Mol zou de brief donderdag hebben ontvangen, meldt mediasite Villamedia.

Ondernemingskamer

De Mol ving eerder deze week bot bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Hij probeerde via de rechter een plek af te dwingen aan de onderhandelingstafel bij TMG. Maar de rechter ging daar niet in mee. De Mol kondigde daarop aan zich te beraden op nieuwe stappen. De redactieraad van De Telegraaf vraagt De Mol daar nu van af te zien.

“Wij hopen (..) dat jij je als belangrijke aandeelhouder aansluit bij onze conclusie dat, na de uitspraak van de Ondernemingskamer gisteren, het begraven van de strijdbijl het beste is voor TMG.”

Hopen dat De Mol niet zal gaan dwarsliggen

NRC-redacteuren Teri van der Heijden en Joris Kooiman schreven na de uitspraak van de Ondernemingskamer al dat het voor Mediahuis en de Van Puijenbroeks te hopen is dat De Mol niet alsnog gaat dwarsliggen:

“[De Mol] bezit ruim een kwart van de aandelen en koopt nog elke dag bij. Als minderheidsaandeelhouder met zo’n groot belang kan hij het Mediahuis en de Van Puijenbroeks moeilijk maken. Het wordt moeilijk om TMG van de beurs te halen als De Mol niet meewerkt. Tegen De Telegraaf heeft De Mol gezegd dat hij zich terugtrekt als er “een patstelling ontstaat op aandeelhoudersniveau”. Nu kunnen Mediahuis en de familie alleen hopen dat De Mol deze toezegging nakomt.”

Lees ook: De Mol kan nu alleen nog dwarsliggen