Politie pakt pas 9 jaar na DNA-match verdachte op

In 2008 leidde DNA-onderzoek naar een 43-jarige man als verdachte van een beroving en verkrachting. Onderzocht wordt waarom er zo lang niets mee is gedaan.

Een DNA-onderzoeker van het NFI.
Een DNA-onderzoeker van het NFI. Foto Niels Wenstedt/ANP

De politie heeft een man aangehouden op verdenking van een beroving van een prostituee in Leeuwarden in 1997 en verkrachting van een vrouw in Delft in 1998. In 2008 leverde DNA dat op beide plaatsen delict was gevonden al een match op met de verdachte, maar het heeft negen jaar geduurd voordat de man is opgepakt. Hoe dat kon gebeuren wordt onderzocht, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

In eerste instantie leverden de onderzoeken naar de beroving en de verkrachting geen verdachte op. Daarop werden de dossiers gesloten. In 2008 werd de nu 43-jarige Drachtenaar echter veroordeeld voor mishandeling. Daarbij moest hij DNA afstaan voor in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat leverde een overeenkomst op met het DNA dat in 1997 en 1998 gevonden was.

Vervolgens werd er ook een melding van het NFI naar zowel de politie als het OM gestuurd. Waarom er toen geen actie is ondernomen, is nu onderwerp van onderzoek. De match werd eind 2016 toch bekend bij de Haagse zedenpolitie. Na aanvullend onderzoek is de man donderdag aangehouden.

De politie en het OM zeggen excuses te hebben aangeboden aan het slachtoffer uit Delft en de nabestaanden van het slachtoffer uit Leeuwarden. Zij is in 2008 overleden. Het OM zegt dat beide zaken nog niet verjaard zijn en dat het “proces rondom de verstrekking van DNA-rapporten inmiddels is verbeterd”.