Reportage

Partij voor de Dieren vindt kiezer in de stad

Grachtengordel Voor de aanhang van de Partij voor de Dieren zijn principes heel belangrijk. Geen water bij de wijn, geen compromissen, zeggen kiezers.

Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) op de verkiezingsavond.
Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) op de verkiezingsavond. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Ze weet haar weg in het ‘milieubewuste ondernemerscircuit van de Amsterdamse binnenstad. Rena Noordermeer (32) is grafisch vormgever en eigenaar van de winkel/atelier Hear Hear in Amsterdam. Ze twijfelde de afgelopen jaren tussen de PvdD, GroenLinks en de Piratenpartij. In 2012 was het nog GroenLinks. „Maar nu heb ik met mijn hart gestemd.”

Hanneke van Veghel (31) is een trouwe aanhangster. Ze is afgestudeerd als ingenieur in de veehouderij, houdt zich bezig met projecten voor boeren in ontwikkelingslanden en schreef ze het boek Eten met geweten. „De PvdD stelt duurzaamheid en milieu veel meer centraal dan GroenLinks”, zegt ze vanuit Kenia.

Veel vrouwen

Dé PvdD-stemmer bestaat niet. Er zijn ook geen wijken met substantiële aantallen PvdD-aanhangers. Vorige maand bracht onderzoeksbureau Ipsos een aantal statische gegevens van PvdD-sympathisanten in kaart. Zo is het merendeel vrouw (65 procent), woonachtig in één van de grote steden en in meerderheid hoogopgeleid. Een kwart van die achterban stemde in 2012 op de PvdA, 34 procent ook toen al op de PvdD.

„De PvdD zegt dat ze over duurzaamheid en milieu geen compromissen sluit”, zegt Dylan Alling (46). Hij noemt zichzelf creative strategist, heeft zijn wortels in de reclamewereld en adviseert bedrijven met het uitbouwen van hun naamsbekendheid.

„Niet regeren wil niet zeggen dat je geen invloed hebt. Kijk maar hoe Geert Wilders vanuit de oppositie de rechterflanken heeft doen schuiven. En sinds Thieme in de Tweede Kamer zit, is er al meer aandacht voor dierenwelzijn.”

Lees ook uit deze serie:

‘Heetgebakerde mannetjes’

Saskia Bakker-Westerman (56) uit Purmerend stemde jarenlang SP, zat zelfs in het lokale bestuur van die partij. Maar ze vindt de SP inmiddels populistisch. „Jarenlang heb ik niets gehoord van de slogan ‘65 blijft 65’. En dan vlak voor de verkiezingen ineens wel? En ze kunnen wel veel kabaal maken over hun zorgplannen. Maar zijn die betaalbaar dan?” Voor Bakker was haar keuze voor de PvdD een kwestie van partijen afstrepen. „Thieme stak eerst twee vingers omhoog. Dat is inmiddels een vuist. En de groei gaat gewoon door. ”

„Thieme luisterde in het debat oprecht naar die andere lijsttrekkers”, zegt Rena Noordermeer. „Die anderen vond ik van die heetgebakerde mannetjes met van die ingestudeerde riedeltjes. Ze kwam daardoor misschien wat onzeker over, maar ik vond haar wel authentiek. Het is soms goed om water bij de wijn te doen. Maar als het om het milieu gaat, is daar geen tijd meer voor.”