Bob Dylan Het nieuwe driedubbelalbum van Bob Dylan verschijnt 31 maart. Een exclusieve preview van tien songs is een week lang te beluisteren op nrc.nl.

Exclusieve preview

Luister naar een voorproefje van ‘Triplicate’: de nieuwe Bob Dylan

Bob Dylan Het nieuwe driedubbelalbum van de Nobelprijswinnaar verschijnt op 31 maart. Een exclusieve preview van tien songs is een week lang te beluisteren op nrc.nl.

1. The Best Is Yet To Come

Jazzy swing en gestopte trompetten in Dylans versie van het lied dat Frank Sinatra zo dierbaar was dat het hem (of zijn nabestaanden) inspireerde tot zijn grafschrift. Het beste moet nog komen, zong The Voice bij zijn laatste concert ooit, voor een publiek van intimi op zijn golfclub. Bob Dylan brengt het op Triplicate als sleutelsong: als je dit mooi vindt wil je de andere 29 liedjes ook horen.

2. These Foolish Things

Ooit al eens bijzonder wulps vertolkt door Bryan Ferry. Een song die neigt naar F. Scott Fitzgerald en cocktailparties rond het zwembad. De creatie van twee Britse songschrijvers kwam via een omweg terecht op het repertoire van Billie Holiday, die er zoveel passie in stak dat het poëzie werd. Dylan zingt het zo traag dat hij de voor 78-toerenplaten verboden vierminutengrens overschrijdt.

Lees ook de ●●●●-recensie van dit album: Bob Dylan zingt alleen liedjes waar hij zelf zin in heeft.

3. It’s Funny To Everyone But Me

Oorspronkelijk van The Ink Spots, de zanggroep die rhythm & blues en doowop succesvol combineerde met een schuifelende balladstijl. Jazzgitaar en pedal steel geven Dylan de klassieke sound van een western swingorkest, met een tekst over echte liefde waar je niet (of is het nooit) mee mag spotten.

4. When The World Was Young

Ach, om met je lief langs de boulevards van Parijs te slenteren in de prachtige jaren vijftig. 1950 om precies te zijn, toen Edith Piaf het origineel ‘Le Chevalier de Paris’ zong van dit lied dat door Johnny Mercer in het Engels vertaald werd voor de hitversie van Peggy Lee. Bob Dylan vertolkt het met zoveel weemoed dat zijn heimwee naar appelbomen en jonge liefde bijna te snijden is.

5. I Could Have Told You

Countryversie met slepende steelgitaar van de Sinatra-original uit 1959. ‘The Voice’ voelde weinig voor countrymuziek, maar hij had Bob Dylan kunnen waarschuwen voor het hartzeer dat hem bespaard was gebleven als hij maar beter geluisterd had. “She’ll find someone new to have fun with.” Meisjes zijn wispelturig en de beste liedjes worden geboren uit liefdesverdriet.

6. Sentimental Journey

Doris Day zong dit lied al enkele jaren met het orkest van Les Brown, toen de door een muzikantenstaking uitgestelde plaatrelease samenviel met het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het werd haar eerste nummer 1 in de VS en een wereldhit in het vrije westen. Bob Dylan zet zijn tanden in een klassieker die in ’48 al genoeg mijlen had gemaakt om door Frank Sinatra omarmd te worden.

7. That Old Feeling

Meer dan tachtig verschillende artiesten coverden deze uit 1937 stammende classic uit het Great American Songbook. Van Judy Garland tot Rod Stewart en van Chet Baker tot Chick Corea. De slepende melodie leent zich uitstekend voor instrumentale versies. Dylan zingt het met de vanzelfsprekende zeggingskracht van een lounge lizard die de tekst al vijftig jaar niet meer van een blaadje hoeft te lezen.

8. My One And Only Love

Frank Sinatra nam het in 1953 op met het orkest van Nelson Riddle. Als B-kantje van ‘I’ve Got The World on a String’ werd het hoe dan ook een bekend nummer, omdat in jukeboxen vaak beide kanten van een hitsingle gedraaid werden. Anders dan Ella Fitzgerald, Johnny Mathis en Doris Day maakt Dylan er geen uptempo swingnummer van, maar houdt hij het bij de romantische balladstijl van Sinatra in een late night mood.

9. Stardust

Met meer dan 1500 versies is ‘Stardust’ een van de meest gecoverde songs ever. De melodie van Hoagy Carmichael bestond al twee jaar als instrumental voordat er een tekst bij kwam. Bob Dylan was nog niet geboren toen het lied in 1938 gebruikt werd in het radiohoorspel War of the Worlds van Orson Wells, dat mensen de straat op joeg omdat ze dachten dat er echt een oorlog was uitgebroken. Als kleuter moet Dylan, geboren in 1941, Sinatra’s versie op de radio gehoord hebben.

10. Once Upon A Time 

Afkomstig uit de musical All American uit 1962 en door Sinatra vertolkt op zijn album September Of My Years. Bob Dylan zingt de slotzin “Once upon a time never comes again” met een bijna dreigende intonatie. De herfst van zijn leven is al enige tijd aangebroken en om hem nog te kunnen zien op zijn Never Ending Tour is het nu echt hoog tijd om een kaartje voor een van zijn concerten te kopen.

Luister ook naar onze playlist met de originele tracks: