Nederland hoeft niet sneller vluchtelingen op te halen

Volgens de stichting We Gaan Ze Halen zou de staat afspraken over de herverdeling van vluchtelingen onvoldoende nakomen.

Foto Joseph Eid/AFP

De Nederlandse staat hoeft niet sneller en meer vluchtelingen op te nemen dan op dit moment het geval is. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdagochtend geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door de actiegroep We Gaan Ze Halen tegen de Nederlandse staat.

Volgens de stichting We Gaan Ze Halen zou de staat afspraken over de herverdeling van vluchtelingen over de Europese Unie, gemaakt met de Europese Commissie, onvoldoende nakomen.

De rechtbank heeft de vorderingen van de stichting afgewezen. Volgens de rechter heeft Nederland tot eind september de tijd en dus komt de zaak te vroeg. In een reactie laat de stichting weten in hoger beroep te gaan.

160.000 vluchtelingen

In september 2015 beloofden EU-landen 160.000 vluchtelingen over te nemen uit Griekenland en Italië. Nederland heeft de taak 8.712 van de 160.000 vluchtelingen op te vangen in twee jaar tijd. Nu, zes maanden voor deadline, zijn pas 1.433 vluchtelingen overgeplaatst. Met nog zes maanden tot de deadline om dit aantal te halen, is We Gaan Ze Halen van mening dat dit aantal niet gehaald gaat worden.

Tijdens de zitting twee weken geleden zei de landsadvocaat dat Nederland wel degelijk aan de verplichtingen voldoet. Volgens hem komen er een stuk minder vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië in aanmerking voor herplaatsing dan in 2015 werd gedacht.

Lees ook het commentaar: Afspraak is afspraak Nederland moet beloofde vluchtelingen opnemen

De landsadvocaat zei tevens dat het niet om aantallen gaat, maar om percentages van deze vluchtelingen die Nederland op moet vangen. Volgens demissionair staatssecretaris Dijkhoff ligt Nederland prima op schema met het, volgens afspraak, ophalen van vluchtelingen uit Griekenland en Italië.

De rechtbank zegt dat het aantal herplaatste vluchtelingen de komende maanden nog kan toenemen:

“…zeker gelet op de over het algemeen gunstigere weersomstandigheden in de lente- en zomermaanden. Indien dit aantal nog toeneemt, mag worden verwacht dat de staat – die de verplichting tot herplaatsing dus relateert aan het aantal herplaatsbare vluchtelingen – méér vluchtelingen per maand zal herplaatsen dan thans het geval is.”

De actievoerders van We Gaan Ze Halen stelden eerder al desnoods zelf mensen in Griekenland te gaan ophalen. “Er staan 300 auto’s klaar”, zei woordvoerder Rikko Voorberg daarover.