Naakte demonstranten opgepakt die schaap slachtten bij Auschwitz

Daarna ketenden de elf zich vast voor de ingang van het voormalig vernietigingskamp. Er is vooralsnog niks bekend over het motief van de arrestanten.

De toegangspoort van Auschwitz, waar het incident plaatsvond.
De toegangspoort van Auschwitz, waar het incident plaatsvond. Foto Czarek Sokolowski/AP

De Poolse politie heeft elf mensen opgepakt die zich voor de ingang van het voormalige nazivernietingskamp Auschwitz uitkleedden en een schaap slachtten. Dat meldt persbureau AFP.

Daarna drapeerden ze een spandoek met het woord ‘love’ in het rood over het hek bij de hoofdingang waarop de woorden ‘Arbeit macht frei’ te lezen vallen. Ze ketenden zich vast aan elkaar en aan het hek. Ze zouden de actie met een drone hebben gefilmd. De arrestanten zijn 20 tot 27 jaar oud. Het gaat om vier Poolse vrouwen, twee Poolse mannen, vier Wit-Russische mannen en één Duitse man.

Naar hun motief is het vooralsnog gissen. Mogelijk gaat het om een actie om tegen de oorlog in Oekraïne te demonstreren. Er werd snel ingegrepen door beveiligers van Auschwitz, tegenwoordig een museum, die de groep zich dwong aan te kleden. Het museum ging korte tijd dicht na het incident.

In een verklaring zegt het museum:

“We zijn geschokt door deze poging om deze plek te gebruiken voor wat voor demonstratie dan ook. Dit schaadt de herinnering aan de talloze slachtoffers. Het is een walgelijke actie.”

Twitter avatar AuschwitzMuseum Auschwitz Memorial A statement regarding an incident at the site of the Memorial today. https://t.co/UxBM69r79W

Mogelijk worden de arrestanten aangeklaagd voor het onteren van een monument of een symbolische plaats.