Geen nader onderzoek naar beveiligers Wilders

Een extra check van Wilders’ beveiligers leverde niks op, schrijft minister Blok. Die check kwam er nadat een DBB-agent was opgepakt voor lekken van informatie.

Het logo van de Dienst Bewaken en Beveiligen.
Het logo van de Dienst Bewaken en Beveiligen. Foto Robin Utrecht/ANP

Een extra onderzoek naar de integriteit van de beveiligers van Geert Wilders heeft geen informatie opgeleverd om nog een nader onderzoek te starten. Dat schrijft demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer:

“De politie heeft de functionarissen van de DBB die direct of indirect betrokken zijn bij de beveiliging van de heer Wilders extra gecheckt. Dit heeft geen aanleiding gegeven voor nader onderzoek.”

De extra check van de agenten van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) werd gedaan naar aanleiding van het oppakken van Faris K. in februari. Die Marokkaans-Nederlandse DBB-agent wordt ervan verdacht in de privésfeer vertrouwelijke informatie te hebben gelekt.

Hij was niet bij de directe beveiliging van Wilders betrokken, maar deed wel zogeheten omgevingsscans, waarbij de plekken die Wilders bezocht in kaart werden gebracht. De rechter-commissaris besloot dat K. een eventueel proces niet in voorarrest hoeft af te wachten.

Lees ook: Veroordeeld? Dan mag je Wilders wel beveiligen

Campagne

Daarna werd bekend dat er in 2015 ook al twee Marokkaans-Nederlandse mannen “die actief waren rond de beveiliging” van Wilders op non-actief waren gesteld. Zij werden gearresteerd in een onderzoek naar vleesfraude.

Naar aanleiding van het nieuws besloot Geert Wilders tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen tijdelijk geen bijeenkomsten in het openbaar bij te wonen.