Miljoenenclaim

Logistiekbedrijven eisen 100 miljoen schadevergoeding van vrachtwagenkartel

Ruim tweehonderd middelgrote logistieke bedrijven eisen samen 100 miljoen euro schadevergoeding van vrachtwagenfabrikanten die betrokken waren bij een kartel. De claim werd donderdag ingediend door een Duitse branchevereniging. Vrachtwagenfabrikanten DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco profiteerden jarenlang van verboden prijsafspraken. Zij kregen daarvoor vorig jaar al een boete van de Europese Commissie van ruim 2,9 miljard euro. Daimler kreeg met 1 miljard euro de hoogste boete. De boete van DAF bedroeg 752 miljoen euro. Eerder maakte ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekend een claim voor te bereiden tegen de fabrikanten. In Nederland zouden in de veertien jaar van het kartel zo’n 240.000 vrachtwagens zijn verkocht. (ANP)