Middellandse Zee

Mogelijk 200 bootvluchtelingen verdronken voor Libische kust

Bij twee ongelukken met boten in de Middellandse Zee zijn mogelijk 200 vluchtelingen om het leven gekomen, meldt de Spaanse hulporganisatie Pro-Activa Open Arms via Facebook. Op donderdagmiddag ontdekte de organisatie voor de kust van Libië twee omgeslagen opblaasbare boten. Daaromheen dreven lichamen. De organisatie zegt te vrezen voor honderden doden, omdat vergelijkbare boten in de regel meer dan honderd mensen vervoeren. Een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht bevestigt tegenover persbureau Reuters dat vijf lichamen zijn geborgen door Pro-Activa. Dit jaar telde de International Organization for Migration (IOM) al 559 doden op de Middellandse Zee. Over het gehele afgelopen jaar registreerde de organisatie 5.000 doden. (NRC)