Le Pen wil opheffing EU-sancties Rusland

Vladimir Poetin ontmoette de leider van het Franse Front National vrijdag in Moskou.

Le Pen en Poetin bij hun ontmoeting vrijdag.
Le Pen en Poetin bij hun ontmoeting vrijdag. Foto Mikhail Klimentyev/AFP

Marine Le Pen wil zich, als ze in mei wordt verkozen tot president van Frankrijk, actief gaan inzetten voor opheffing van de Europese sancties tegen Rusland. Dat verklaarde de leider van het Front National vrijdag na een bezoek aan het Kremlin. De Franse had daar een ontmoeting met Vladimir Poetin.

De visite van Le Pen is opvallend, een maand voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Poetin ontvangt zelden kandidaat-regeringsleiders van landen. Volgens de Russische president is het ontmoeten van Europese politici echter een normale gang van zaken:

“We hechten belang aan onze relatie met Frankrijk, maar tegelijkertijd willen we gelijke banden onderhouden met zowel de huidige regering als vertegenwoordigers van de oppositie.”

Poetin ontkende daarbij invloed te willen uitoefenen op de Franse verkiezingen. Eerder bleek uit rapporten van de Amerikaanse FBI dat de Russen zich wel actief hebben ingezet met de keuze van de president in de Verenigde Staten. “We willen toekomstige gebeurtenissen niet beïnvloeden, maar we houden het recht om te praten met alle politieke bewegingen in een land, net zoals onze Europese partners of de Amerikanen doen.”

Steun voor Le Pen

De Russische president zei na de ontmoeting dat er niet gesproken was over eventuele financiële steun voor de campagne van Le Pen. Toch kan het bezoek gezien worden als een steun in de rug voor de campagne van het Front National. Poetin wordt door aanhangers van de partij gezien als één van de goede voorbeelden van protectionistisch leiderschap.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is op 23 april. Volgens de laatste peilingen haalt Le Pen daarbij de tweede ronde, waarin ze moet opnemen tegen Emmanuel Macron (En Marche) of François Fillon (Les Républicains).