Kritiek op Vogue om uitspraak over zwarte modellen

Volgens hoofdredacteur Karin Swerink zijn er te weinig goede zwarte modellen om op de cover van haar blad te zetten.

Hoofdredacteur Karin Swerink en model Imaan Hammam tijdens de lancering van Vogue's September Issue in 2015.
Hoofdredacteur Karin Swerink en model Imaan Hammam tijdens de lancering van Vogue's September Issue in 2015. Foto Bas Czerwinkski / ANP

Er is op sociale media de nodige felle kritiek gekomen op uitlatingen van hoofdredacteur Karin Swerink van modeblad Vogue. Volgens haar is het gebrek aan donkere modellen op de cover van haar blad vooral te wijten aan het beperkte aanbod van goede donkere modellen. Dat zei Swerink vrijdag in een artikel in de krant Metro.Swerink stelde daarin:

“Er is momenteel één donker topmodel in Nederland, favoriet bij Vogue en dat is Imaan Hammam. Imaan gaat heel goed en draait mee op internationaal niveau. Wanneer het kan zetten we haar op de cover, maar dat lukt niet altijd vanwege drukke agenda’s. Het is absoluut geen onwelwillendheid. Ik kijk vooral of het van deze tijd is en of het klopt in het verhaal dat wij willen vertellen. Ik kijk niet of iemand blank of donker is. Dat is zo niet van belang voor het maken van een tijdschrift. Er zijn wel donkere meisjes die we in de gaten houden, zoals bijvoorbeeld Nirvana Naves. Maar die vind ik nog net niet de potentie hebben.”

‘Karin Swerink (Vogue) maakt zichzelf compleet belachelijk’

Op Facebook en Twitter was de kritiek niet van de lucht:

Twitter avatar AminantaMinte1 Aminanta Zeggen dat Imaan het enige donkere topmodel is of dat Nirvana geen potentie heeft is zo toxic. We bestaan, maar jullie willen ons niet
Twitter avatar maupdebruijn Maurits de Bruijn Wordt dit opmerkt door de media? Karin Swerink (Vogue) maakt zichzelf compleet belachelijk in de Metro van vandaag.… https://t.co/k4cOOdk2Za
Twitter avatar JenteHJ Jente Een minuscule selectie uit de fantastische gekleurde modellen die de afgelopen seizoenen de grote shows liepen.
Twitter avatar JenteHJ Jente Lineisy Montero, Jourdan Dunn, Winnie Harlow, Ajak Deng, Yasmin Wijnaldum, Adwoa Aboah, Damaris Goddrie, Shelby Hayes…
Twitter avatar GeNiuzz01 Gerald Jordan “Het gebrek aan donkere modellen, ligt aan de donkere modellen” Natuurlijk, jij bent wit en kunt, evenals Dijsselbl… https://t.co/5oP1dMAcRf

75 procent van alle modellen op de catwalk is wit

Uit een onderzoeksrapport van The Fashion Spot blijkt dat nog altijd zo’n 75 procent van de modellen op de catwalk wit is. Harper’s Bazaar en ELLE hadden vorig jaar slechts één gekleurd covermodel en bij Vogue stond zelfs geen enkel gekleurd model op de cover.

Dat is overigens niet direct iets nieuws. NRC-redacteur Milou van Rossum schreef drie jaar geleden al over de gebrekkige weerspiegeling van het straatbeeld in de modebladen. Zij schreef toen:

“De voorkeur voor blanke modellen is geen Nederlands fenomeen. De Amerikaanse lifestylesite Jezebel houdt nauwkeurig de statistieken bij van de New Yorkse modeweek. Al jaren is tachtig procent van de modellen op de catwalks blank, terwijl minder dan tweederde van de bevolking dat is, en Amerikaanse ontwerpers aan de hele wereld verkopen. In Parijs en Milaan is de situatie niet anders.”

Lees ook: Wit is de mode

In dat artikel uit 2014 zei Van Rossum:

“Nog steeds is het aanbod van niet-blanke gezichten beperkt. Op de site van Paparazzi, het Amsterdamse agentschap van topmodellen als Doutzen Kroes en Saskia de Brauw, staat er zelfs niet één. Bij het bureau van Tony Jones, een Afro-Amerikaan die al jaren in Nederland woont en vooral gespecialiseerd is in mannelijke modellen, is meer keuze – acht donkere jongens, drie donkere meisjes, een latino en een jongen van Noord-Afrikaanse afkomst. Maar op een totaal van 161 blijft het weinig.”

Weinig zwarte modellen ingeschreven bij modellenbureaus

In Metro legt Edine Russel, hoofdredacteur bij ELLE Nederland, de schuld dan ook eerder bij de agentschappen. Zij zegt vrijdag in die krant:

“Waarom we zo weinig donkere modellen zien? Als wij een model kiezen voor de cover van ELLE, dan gaan we altijd op zoek naar een bepaald type. Dus je kunt niet zeggen dat je per se een donker model wilt, want je wil dan nog steeds weten of ze jongensachtig of juist sexy is om te weten of ze past bij het type dat je zoekt. Maar het is wel waar dat heel veel bureaus weinig diversiteit laten zien in hun aanbod van donkere vrouwen. Ik hoor ook weleens dat als donkere modellen naar een bureau gaan, ze te horen krijgen dat zo’n bureau dan al een donker model heeft. Dat vind ik echt shocking.”