Weer meer cabinepersoneel op lange vluchten KLM

Dat is een overwinning voor de vakbonden, die CAO-onderhandelingen weigerden zolang de bezuiniging van één cabin attendant minder niet werd geschrapt.

Foto Lex van Lieshout/ANP

KLM draait een bezuiniging terug die ervoor zorgde dat er maandenlang geen begin werd gemaakt aan de CAO-onderhandelingen tussen de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden. Op alle intercontinentale vluchten zullen gewoon weer het oude aantal cabin attendants meevliegen, melden vakbonden FNV en VNC.

In oktober ging een maatregel in dat er op 40 procent van de intercontinentale vluchten een steward(ess) minder mee zou vliegen. Daarmee zou KLM 15 miljoen euro per jaar besparen en de arbeidsproductiviteit 4 procent verhogen. Het personeel zei echter dat de werkdruk er te hoog door zou worden en de veiligheid mogelijk in het geding zou zijn.

Er werden stiptheidsacties en werkonderbrekingen gehouden en de vakbonden kondigden aan niet te willen onderhandelen over een nieuwe CAO totdat de maatregel geschrapt zou worden. De CAO verliep in april 2016.

Lees ook over de bezwaren van het personeel: ‘Het KLM-gevoel gaat verloren’

De zogeheten -1 ca maatregel wordt gefaseerd afgeschaft. In januari 2018 vliegen er op alle vluchten weer zes cabin attendants mee. Daarmee worden 200 extra banen gecreëerd.

Of de CAO-onderhandelingen nu van start zullen gaan, is nog niet zeker. VNC zegt in een verklaring de ledenraad daarnaar te zullen vragen. De bond zegt “gematigd positief” te zijn. FNV wil de onderhandelingen nu wel gelijk openen. Zakaria Boufangacha van FNV Luchtvaart zegt in een verklaring:

“Nu de bezuinigingsmaatregel wordt ingetrokken, kunnen we eindelijk open en eerlijk onderhandelen over een nieuwe cao. Het zal een uitdaging zijn om een goede cao overeen te komen, maar we zien het overleg met vertrouwen tegemoet.”