Greg Van Avermaet wint wielerkoers E3 Harelbeke

De BMC-renner versloeg landgenoten Philippe Gilbert en Olivier Naesen in de sprint. Eerder won Van Avermaet al de Omloop Het Nieuwsblad.

Een eerdere kopgroep met Vanmarcke (links), Naesen (tweede van links), Gilbert (rechts) en Van Avermaet (tweede van rechts)
Een eerdere kopgroep met Vanmarcke (links), Naesen (tweede van links), Gilbert (rechts) en Van Avermaet (tweede van rechts) Foto Dirk Waem/AFP

Greg Van Avermaet is vrijdag winnaar geworden van de wielerkoers E3 Harelbeke. De renner van BMC was na 203 kilometer de sterkste van een kopgroep van drie Belgen. Philippe Gilbert werd tweede in de koers die deel uitmaakt van de UCI World Tour, voor Oliver Naesen.

Het leidende trio ontstond op de Oude Kwaremont uit een grotere kopgroep waarvan ook onder meer Sep Vanmarcke deel uitmaakte. Op de Tiegemberg, zo’n 20 kilometer van de finish, werd Naesen vervolgens gelost, maar de AG2R-renner wist enkele kilometers later terug te komen. Serieuze ontsnappingspogingen waren er daarna niet meer, waardoor het trio mocht sprinten om de overwinning.

Naesen ging daarbij als eerste aan, op zo’n 250 meter voor de finish. De Belg hield niet vol en zag Van Avermaet langszij komen. Ook Gilbert, die aanvankelijk te laat op gang kwam, leek nog even aanspraak te kunnen maken op de overwinning, maar uiteindelijk hield de renner van BMC stand.

Omloop Het Nieuwsblad

Het is voor Van Avermaet de tweede grote overwinning van het jaar. Eerder won hij de Omloop Het Nieuwsblad, de traditionele opener van het West-Europese wielerseizoen. Ook was hij met zijn team te sterk in twee ploegentijdritten, onder meer in de Tirreno-Adriatico. Vorige jaar won Van Avermaet de Olympische wegtitel. Zondag volgt nog Gent-Wevelgem, eveneens een Belgische World Tour-wedstrijd.