Dynamiet verliest kort geding tegen BKR over rectificatie

Het Bureau Krediet Registratie heeft zich in het tv-programma Radar niet misleidend uitgelaten over Dynamiet.

Foto Lex van Lieshout/ANP XTRA

De stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) hoeft uitlatingen over kredietregistraties in onder meer een televisie-uitzending niet te rectificeren. Dat oordeelt de Haagse rechtbank vrijdag. Daarmee verliest Dynamiet, een bedrijf dat klanten tegen betaling van hun kredietregistratie af probeert te helpen, een kort geding dat het aangespannen had.

In februari daagde het bedrijf Dynamiet uit Zoetermeer het BKR voor de rechter. Het BKR zou in het televisieprogramma Radar (AVROTROS) hebben gezegd dat een terechte kredietregistratie niet ongedaan kan worden gemaakt. Onjuist en misleidende informatie, volgens Dynamiet. Het bedrijf eiste rectificatie.

Dat is niet nodig, zo oordeelde de rechter.

“Dynamiet heeft verzuimd om te onderbouwen hoe en waarom deze uitlatingen kunnen worden aangemerkt als onrechtmatig jegens Dynamiet.”

Het is niet de eerste keer dat beide partijen een geschil uitvechten via de rechter. Eind 2015 werd Dynamiet in het gelijk gesteld in een kort geding dat was aangespannen door BKR. Zij verweten Dynamiet valse verwachtingen te scheppen door te beweren dat het terechte BKR-registraties voortijdig kan verwijderen. BKR-registraties blijven tot vijf jaar na aanmelding bestaan. Dynamiet bewees echter dat sommige BKR-registraties eerder ongedaan gemaakt kunnen worden. De rechter vond dat Dynamiet geen misleiding te verwijten viel.

Daarbij wordt erop gewezen dat een aantal uitlatingen op de website van het BKR zelf en op de website van Radar zijn aangepast, waardoor rectificeren volgens de rechter niet meer nodig is.