De Young Adult-lezer

Emmy van Ruyven (26) schrijft een blog over Young Adult-fictie, jeugdboeken voor de categorie 15-plus. „Ik blog erover omdat ik het graag lees”, zegt ze. „Ik hou van de veelzijdigheid van tieners en het fijne tempo. En de boeken doen me denken aan mijn tienerjaren.” Lezen doet ze vooral om te ontspannen. Daar past Young Adult (YA) goed bij, vindt ze: beter dan de normale fantasyboeken die ze ook wel eens leest. Ze vindt het ook fijn dat het genre „een grote diversiteit” biedt. „Waar we eerst een enorme golf van urban fantasy en dystopia kregen, zitten we nu in het begin van een sciencefiction-trend. Ik vind het leuk om die trends te zien komen en gaan.”

Haar eerste Young Adult-boek las ze op haar vijftiende: dat was Twilight. „Ik had toen niet gedacht dat iedereen dat boek het einde zou vinden.” Maar eigenlijk begon het al met Harry Potter. „Dankzij die boeken ben ik al op mijn negende veel gaan lezen”, zegt Emmy. Nu leest ze minstens tweehonderd boeken per jaar en schrijft erover. „Mijn blog groeide uit tot het grootste YA-boekenblog van Nederland. Daar ben ik trots op.” (LM)

Wat te lezen

1. Leigh Bardugo List & Leugens

2. Sarah J Maas Hof van Doorns en Rozen

3. Lesley Livington Onverschrokken

4. J.K. Rowling Harry Potter en de Steen der Wijzen

5. V.E. Schwab A Darker Shade of Magic