Profiel

De kookboekenlezer

Sabien Bosman

‘Ik heb ooit overwogen om een boekhandel met alleen kookboeken te beginnen, maar de liefde bracht me naar Frankrijk. Daar werkte ik twee jaar in de keuken. Het einde van die liefde zorgde ervoor dat ik weer terugging naar Nederland. Iemand gaf me toen het kookboek Moro over de Zuid-Mediterrane keuken – dat was een eyeopener. Moro is ook een restaurant in Londen. Alles op kookgebied gebeurt momenteel in Londen. Vergeet Frankrijk! Kookboeken zijn behoorlijk aan mode onderhevig: dan is het weer dat je alles moet roken, of gaat het om wildplukken, slow & eerlijk, etcetera. Van de meeste kookboekenreeksen is het eerste eigenlijk het beste, maar dat geldt niet voor Claudia Roden: bij haar is elk boek goed. In Nederland heeft Yvette van Boven een trend gezet. De titel van haar boek Home Made dekt de hele trend. Janneke Vreugdenhil: die vind ik ook goed, bij haar mondt een verhaal in een recept uit. Kookboeken van (oud-)sporters vind ik heel erg. Nog erger zijn die van enkele bloggers. Die gaan dan opeens verkondigen dat je alleen nog maar klei mag drinken of zoiets. Van zoiets gruwel ik echt.” (TJ)

Wat te lezen:

1. Moro (alle 3 de delen)

2. Yvette van Boven Home Made

3. Claudia Roden Duizend-en-één smaken

4. Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek

5. Albert Heijn: Frankrijk, streekkeukens van Europa