bommeldingen

‘Israëlier zit achter reeks loze meldingen bij Joodse centra’

De Israëlische autoriteiten vermoeden dat een 19-jarige Israëliër achter een grote serie bommeldingen op Joodse centra in de VS zit. De man, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, is opgepakt, melden Israëlische media.

Over zijn mogelijke motief is nog niks bekend. Vanaf januari zijn er meer dan 120 bommeldingen geweest bij Joodse centra en scholen door de hele VS. Regelmatig moesten die daardoor ontruimd worden en ontstond er angst onder een deel van de Joodse bevolking. De verdachte zit volgens de Israëlische politie achter het grootste deel van de loze meldingen, maar waarschijnlijk niet achter alle. Naast bommeldingen in de VS zou de man ook bommeldingen in Australië en Nieuw-Zeeland op zijn geweten hebben. Een woordvoerder van de politie omschreef de verdachte als een hacker.

Volgens Haaretz is de man eerder afgekeurd voor dienstplicht in het Israëlische leger. Zijn precieze achtergrond is nog onduidelijk, maar volgens de Jerusalem Post is hij niet streng religieus en is hij niet in Israël geboren.

President Trump werd door een aantal Joodse organisaties bekritiseerd omdat hij zich niet duidelijk uitsprak tegen het in hun ogen groeiende antisemitisme in de Verenigde Staten. (NRC)