Recensie

Recensie Media

Zo leer je ontsnappen uit de gevangenis

Ontsnappen is eigenlijk bijzaak in The Escapists. Het spel, dat al in 2015 is uitgebracht voor pc en consoles, werd begin deze maand eindelijk gelanceerd voor Android en iOS. Je dompelt je onder in het gevangeniswezen, met een strakke dagplanning vol corvee en drie dagelijkse doorzoekingen van je cel. Je krijgt te maken met de gevaren van zelfgemaakte messen van afgevijlde tandenborstels en sokken met een stuk zeep erin. De weergave van de sleur achter de tralies, en hoe je een ontsnapping beraamd, is bijna interessanter dan het Minecraft-achtige gepuzzel met voorwerpen die je tot bijvoorbeeld pikhouwelen verbouwt.

The Escapists doet denken aan de serie Prison Break (2005) en de film The Shawshank Redemption (1994). Maker Team 17, bekend van de Worms-games, verwerkte veel knipogen daarin in deze game. In de wereld van The Escapists die lijkt op een kruising van The Legend of Zelda en Grand Theft Auto moet je kiezen hoe je uit zes verschillende gevangenissen ontsnapt. Loop de poort uit in een uit de wasserette ontvreemd bewakersuniform, of graaf een tunnel. Hoeveel vijanden je maakt – door medegevangenen te bestelen of in elkaar te ramen – bepaal je zelf. Of je jezelf nu Andy Dufresne uit Shawshank waant of Michael Scofield uit Prison Break; in The Escapists leer je een echte crimineel te zijn. Hoewel de besturing soms wat storend hapert, voelde dit nooit zo natuurlijk als in deze game.