Recensie

Recensie Beeldende kunst

Dwarse vogel-encyclopedie en wonderlijke wortelpatronen

De Amsterdamse Seelevel Gallery toont interessante projecten waarin wetenschap, natuur en fotografie samenkomen.

Diana Scherer, Interwoven #1-2015
Diana Scherer, Interwoven #1-2015 Foto Diana Scherer

Diana Scherer temt plantenwortels. Ze laat een gewas groeien in een bak met aarde, maar wat er daarna boven de grond gebeurt – het groen, het graan, de bloem – dat boeit haar niet zo. Haar aandacht gaat uit naar de mysterieuze wereld daarónder; de wortels die in het donker op zoek gaan naar voedsel en water en die er doorgaans met elkaar een grillige janboel van maken.

Dat schijnbaar ongecontroleerde wortelpatroon wordt door Scherer in banen geleid middels een mal, waardoor wonderschone geometrische patronen en structuren ontstaan, als een Moors mozaïek, of een eeuwenoud kanten lint.

Samen met onderzoekers van de Nijmeegse universiteit is Scherer nu in een ‘wortellaboratorium’ bezig te onderzoeken wat er verder nog mogelijk is met die wortels (een jurk laten groeien onder de grond, bijvoorbeeld), een experiment waarmee ze tijdens de Dutch Design Week 2016 de New Material Award won, waarna haar werk begin april ook gepresenteerd zal worden op de designbeurs Salone del Mobile in Milaan.

Bird Geometrics, 2015. Anne Geene en Arjan de Nooy

Vormen van vogelpoep

Het werk van Scherer is nu te zien in de Amsterdamse Seelevel Gallery, samen met een ander interessant project waarin wetenschap, natuur en fotografie samenkomen. Anne Geene maakte samen met Arjan de Nooij het boek Ornithology, een dwarse en vooral geestige vogel-encyclopedie waarin het duo op pseudo-wetenschappelijke wijze op zoek gaat naar de allerlei vormen waarin vogelpoep op de Hollandse stoepen belandt (als een stevig rondje of een langgerekte flatsch), álle vogels op schilderijen in het Haagse Mauritshuis of de struisvogelpolitiek die ook door andere vogels dan de struisvogel wordt beoefend.

In de galerie hangt een aantal foto’s uit Ornithology, dat onlangs nog de Gouden Letter ontving, de hoogste prijs bij de Duitse boekenprijs Schönste Bücher aus aller Welt, nadat het eerder al was gekozen als een van de Best Verzorgde Boeken van Nederland. Een speels ideeënboek van twee obsessieve vogelaars-met-een-knipoog dat in rap tempo uitverkocht raakte. We hopen op een tweede druk.