VVD, CDA, D66 en GroenLinks willen onderhandelen over coalitie

Dat zeiden de leiders van de vier partijen donderdag na een bezoek aan verkenner Edith Schippers.

Foto ANP / Bart Maat

VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn bereid om te gaan onderhandelen over de vorming van een coalitie. Dat zeiden de leiders van de vier partijen donderdag na een bezoek aan verkenner Edith Schippers, waar ze voor het eerst samen spraken over de haalbaarheid van een dergelijke samenwerking.

VVD-leider Mark Rutte kwam als eerste naar buiten na het gesprek en zei dat de VVD “bereid is in deze samenstelling verder te praten”. De partijen hebben wel benoemd dat “de politieke verschillen tussen de partijen fors” zijn, zei Rutte. CDA-leider Sybrand Buma benadrukte dat ook, maar zei dat er bij de vier partijen “tegelijkertijd het besef aanwezig is dat het nu van belang is dat deze vier partijen een volgende fase ingaan om te kijken of deze verschillen te overbruggen zijn”.

Volg: het laatste formatienieuws in ons Formatieblog.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat zal moeten blijken of de verschillen tussen de partijen overbrugd kunnen worden, maar zei dat “een belangrijke stap” is gezet. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat hij “de verantwoordelijkheid en plicht” naar zijn kiezers heeft om te kijken of de partij in een kabinet kan stappen. Klaver benadrukte dat de combinatie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks een “verre van ideale” coalitie voor zijn partij is. Wel constateert Klaver dat “de wil er is om met elkaar te praten”. Hij wilde niet speculeren over de slagingskans van de onderhandelingen.

Lees ook: Klaver lonkte naar de macht maar staat nu voor dilemma

Dinsdag rapport, woensdag Kamerdebat

De partijen hebben verkenner Schippers geadviseerd een informateur aan te stellen. Zij stuurt uiterlijk dinsdag haar rapport over de verkenning aan de Tweede Kamer. Op woensdag debateert de Kamer dan over de verkiezingsuitslag en het rapport van Schippers.

Lees ook: ‘Centrale drie’ moeten vooral flexibel zijn

Als VVD, CDA, D66 en GroenLinks daadwerkelijk gaan onderhandelen over een kabinet, worden dat naar verwachtinge moeizame besprekingen. Op drie belangrijke thema’s verschillen (duurzaamheid, inkomenspolitiek en vluchtelingenbeleid) verschillen vooral de VVD en GroenLinks sterk. Klaver noemde een coalitie met de VVD woensdag in zijn nieuwsbrief “een coalitie van uitersten”. Hij schreef dat hij “geen greintje” wil afdoen aan de drie genoemde thema’s.