Andere sporters over de F1: ‘Vrijer op de fiets dan op het circuit’

Niki Terpstra vond Max Verstappen “in ieder geval niet de onterechte winnaar” van de titel Sportman van het Jaar.

„Als mijn trainingsschema het toelaat, kijk ik dit weekend zeker naar de eerste wedstrijd in Melbourne. Maar meestal moet ik in het weekend zelf sporten. Als ik Formule 1-wedstrijden mis, bekijk ik ze altijd later op de avond terug.

„Formule 1 vind ik een mooie sport. Dat moet ook haast wel: ik ben door mijn autogekke vader naar Niki Lauda vernoemd. Wanneer ik vrij heb, gaan mijn vader en ik weleens rondjes rijden op het circuit. Op het laagste amateurniveau, hoor. Maar als ik dan van de baan af kom, voel ik wel hoe zwaar het racen kan zijn. Daarom noem ik Formule 1 ook zeker een sport.

„De enige vergelijking tussen wielrennen en racen is dat je bij beide sporten een bepaald gevoel moet hebben om hard door de bocht te durven en kunnen gaan. Je moet bochten goed inschatten en op het juiste moment remmen. Natuurlijk gaat het bij beide sporten ook over snelheid maken, zoals in de meeste topsporten trouwens, maar een groot verschil is dat je deze snelheid bij wielrennen zelf moet maken. In de motorsport hangt het toch meer van het materieel af.

Media-aandacht

„Max Verstappen volg ik uiteraard ook. Dat hij Sportman van het Jaar 2016 is geworden, is in ieder geval niet onterecht. Al lijkt me het een moeilijke prijs om uit te delen: doen prestaties, het nemen van risico’s of media-aandacht er het meest toe? Verstappen heeft natuurlijk geen wereldkampioenschap gewonnen, zoals andere sporters. Hij won alleen een grand prix, al klinkt dat zo een beetje bot. Ik weet ook niet wie zijn tegenstanders waren voor de prijs.

„Het is jammer dat in Nederland veel kartbanen en circuits verdwijnen. Mijn zoontje zou dolgraag meer willen racen. Maar ja, hoewel het een mooie sport is, is het natuurlijk niet zo praktisch. En het is een dure sport. Gelukkig vindt hij fietsen ook leuk.

„Voor mij gaat wielrennen boven autoracen. Het is een mooiere sport, absoluut. Je bent veel vrijer dan bij andere sporten: je stapt gewoon op de fiets en bent weg. En je komt ook overal, terwijl je op het circuit telkens hetzelfde rondje rijdt. Fietsen geeft me een veel vrijer gevoel.”

Wielrenner Niki Terpstra (1984) werd met zijn ploeg Etixx-Quickstep drie keer wereldkampioen ploegentijdrit. In 2014 won hij de prestigieuze wielerklassieker Parijs-Roubaix en vorig jaar de Belgisch-Nederlandse Eneco Tour.