Necrologie

Voor de Britten is hij nu de ‘beschermer van de democratie’

Politieagent Keith Palmer Al vrij snel werd bekend dat de doodgestoken agent Keith Palmer heette. De Britten omarmen hem als redder van de democratie.

„Het maakt me niet uit wat de naam van de aanvaller is, maar dit is de naam die ik onthoud: Keith Palmer.” Het is een van de vele reacties die er kwamen nadat bekend was geworden wie de agent was die bij de aanslag in Londen om het leven was gekomen. Brendan Cox, die het aangehaalde citaat op Twitter zette, was de man van het Britse parlementslid Jo Cox, die deze zomer werd vermoord. Zijn reactie kreeg veel bijval.

Keith Palmer, 48 jaar oud, echtgenoot en vader van twee kinderen, zat 15 jaar bij de Metropolitan Police. Daarvoor had hij bij de Royal Artillery gezeten. De foto’s van de ongewapende agent op de grond waar Onderminister Tobias Ellwood hem probeerde te reanimeren, werden vervangen door een grote portretfoto. Velen vragen zich wel af hoe het kan dat een agent op die plaats niet gewapend was, maar het beeld dat iemand zich had opgeofferd voor de democratie overheerste.

Veel parlementsleden toonden zich dankbaar aan de gestorven agent. Parlementslid James Cleverly liet weten: „Ik kende Keith 25 jaar. We zaten samen in de Royal Artillery voordat hij agent werd. Een geweldige man, een vriend. Ik ben er kapot van.” Ook Labourpoliticus Ed Miliband liet van zich horen, op een manier die veel reacties samenvat:

„We rouwen allemaal om Keith Palmer. Hij stierf terwijl hij ons allemaal beschermde bij Westminster.”

Londense politiemedewerkers herdenken donderdagochtend de slachtoffers van de aanslag bij het hoofdkantoor van Scotland Yard. Foto AFP

De burgemeester van Londen benadrukte eveneens dat „Keith Palmer werd vermoord terwijl hij dapper zijn werk deed en onze stad beschermde – onze stad en het hart van de democratie beschermde tegen hen die onze manier van leven willen vernietigen.” Op LBC radio vertelde een oud-collega Nina hoe Palmer haar leven 10 jaar geleden had gered bij een auto-ongeluk. „He was fun”, benadrukte ze geëmotioneerd meerdere malen.

Keith Palmer bleek een trouwe supporter van Charlton Athletic. Ieder weekend was hij present om de voetbalclub uit Zuid-Oost Londen aan te moedigen, meldt de fansite. „Het nieuws dat een politieagent zijn leven offerde buiten het Westminster om de democratie te beschermen laat het land achter in groot leed, twijfel en verdriet, en is dichterbij gekomen voor de Charlton fans.” Supporters konden hun boodschap achterlaten op de site.

„Op de een of andere manier is het gegeven dat Keith Palmer een #cafc fan was erger. Een lid van onze familie.”