Brieven

Verlies PvdA

De pijn zit in de zorg

Foto Ilvy Njiokiktjien

In de analyses van het verlies van de Partij van de Arbeid ontbreken twee prominente PvdA-bewindslieden die – meer dan Asscher of Spekman – de klassieke kiezers van de PvdA hebben vervreemd: Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Deze staatssecretarissen hebben braaf het VVD-bezuinigingsbeleid en de pijnlijke hervormingen in zorg en welzijn uitgevoerd. Dat wekte grote woede want het ging ten koste van degenen voor wie de partij zegt op te komen: bejaarden, gehandicapten en mensen met lage inkomens of schuldproblematiek.

Niemand is de genante tv-optredens van deze immer glimlachende staatssecretarissen rond bezuinigingen, plasschema’s, verpleeghuizen, rugzakjes en schuldhulpverlening vergeten. Juist daarvoor is de PvdA op 15 maart afgestraft.

Daar kunnen goed presterende ministers als Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) geen stemmenwinst tegenover stellen, want hun beleid levert klassiek-linkse stemmers geen direct voordeel op. Het verlies van de PvdA was dus bij de keuze voor deze ‘sociale portefeuilles’ al ingebouwd.