Verdachte Masood had flink strafblad om geweldsdelicten

De 52-jarige Brit Khalid Masood stond niet op de lijst van 3.000 mensen die mogelijk een terreuraanslag kunnen uitvoeren.

Een huis in Birmingham waar Khalid Masood zou hebben gewoond. Woensdagavond werd het doorzocht.
Een huis in Birmingham waar Khalid Masood zou hebben gewoond. Woensdagavond werd het doorzocht. Foto AFP

Ja, hij was bekend bij de Britse inlichtingendiensten, maar niet in relatie tot terreur. Bovendien liep er geen onderzoek naar Khalid Masood, de 52-jarige Brit die wordt verdacht van de aanslag van woensdag en daarmee de moord op – tot nu toe – vier mensen. Masood, die woensdag door de politie is doodgeschoten, had wel van alles en nog wat op zijn kerfstok staan.

Op zijn negentiende werd hij opgepakt wegens vernieling. Later werd hij veroordeeld voor zware mishandeling en wapenbezit. Zijn laatste veroordeling, wegens het bezit van een mes, dateert uit 2003. Masood heeft in het verleden vastgezeten voor zijn wetsovertredingen.

De Britse premier Theresa May zei woensdag tegen het Lagerhuis, dat de verdachte niet op de lijst stond van de drieduizend voornamelijk islamitische fundamentalisten, die een terreuraanslag zouden kunnen plegen in het Verenigd Koninkrijk.

Randfiguur

May zei dat de man jaren geleden op de radar stond van Britse inlichtingendiensten vanwege geweldpleging maar dat hij een „randfiguur” was. „Hij stond nu niet op het netvlies van de inlichtingendiensten”. Volgens de Britse premier gaat de politie er vooralsnog vanuit dat de mogelijke dader was „geïnspireerd door de islamistische ideologie”.

Nog voordat Masood was geïdentificeerd als dader, eiste terreurgroep Islamitische Staat de aanslag op. Donderdagochtend lieten ze via de app Telegram weten dat de dader „een strijder is” en de aanslag pleegde op het verzoek van IS.

De in het graafschap Kent geboren Khalid Masood was de vader van drie kinderen. Volgens de Londense politie had hij verscheidene aliassen en woonde bij tot voor kort in een buitenwijk van Birmingham samen met zijn kinderen en zijn „Aziatische vrouw”, aldus voormalige buren van Masood.

Buurvrouw Iwona Romek zei tegen de Britse krant The Guardian dat zij geschokt was over het nieuws. Ze noemde het gezin „heel ingetogen”. De dader zelf noemde ze een aardige man.

„Ik zag hem wel eens buiten in de tuin werken. Ik had nooit last van hem.”

Acht arrestaties

Tot nu toe gaat de politie er vanuit dat Masood de aanslag alleen uitvoerde. Maar de Britse politie arresteerde donderdag acht andere mensen die mogelijk in verband staan met de gebeurtenis van woensdag.

Khalid Masood zou de auto waarmee hij woensdag op mensen in reed eerder deze week bij een autoverhuurbedrijf in Noord-Birmingham hebben gehuurd. Hij deed zich voor als onderwijzer. Maar volgens de BBC staat Masood nergens in het Verenigd Koninkrijk als leraar ingeschreven.