Toenemende rellerigheid begint met stoelendans in de nieuwe Kamer

De Haagse Stemming De Haagse Stemming houdt je drie ochtenden per week (di-do-za) op de hoogte van de formatie. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvangt deze nog vroeger.

Vandaag wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd. Voor vier jaar, of zolang een nog te vormen kabinet blijft zitten. Klaver toont zijn scepsis over een groen-rechtse coalitie. Dijsselbloem lijkt zijn Europese topbaan snel kwijt te raken. Erdogan wilde zelf in Nederland campagne voeren. En we stellen alle nieuwe Kamerleden aan je voor.

STOELENDANS: Terwijl een aanslag werd gepleegd op het parlement van het Verenigd Koninkrijk, werd in het Nederlandse gekissebist over de Kamerschikking. Nieuwkomers Denk en Forum voor Democratie zijn het niet eens met de plek die hen in de plenaire zaal is toebedeeld. Ze vinden dat ze met hun respectievelijk drie en twee zetels te veel links/rechts zijn ingedeeld en te ver van de camera’s afzitten. De kwestie is zo hoog opgelopen dat de indeling van de nieuwe Kamer onder voorbehoud is. Een nieuw presidium moet later een definitieve beslissing nemen. En dan moeten de echte onderhandelingen over de verdeling van de werkkamers nog beginnen.

Sensatie: Het zijn precies dit soort incidentjes en relletjes die we de komende jaren meer gaan zien in de Kamer, schrijft politiek verslaggever Petra de Koning. ‘Het populisme’ heeft de verkiezingen vorige week dan wel niet gewonnen, maar het blok van anti-alles partijen dat het moet hebben van gezochte sensatie is gegroeid. Sommige Kamerleden van gevestigde partijen zien hun komst met lede ogen aan.

DIJS & DRANK: Ook rond Dijsselbloem heeft zich een flinke rel ontsponnen. Zijn lollig bedoelde opmerking over “drank en vrouwen” heeft, een week na de verpletterende nederlaag van de PvdA, het definitieve einde van zijn Europese topbaan ingeluid. De (linkse) Portugese premier eiste gisteren al zijn vertrek als voorzitter van de Eurogroep. Drank en Dijsselbloem gaan niet goed samen, memoreert correspondent Stéphane Alonso. In 2014 noemde hij Jean-Claude Juncker “een verstokte roker en drinker”. Om die opmerking zou de latere voorzitter van de Europese Commissie Dijsselbloem hebben gevetood als Nederlandse eurocommissaris. Dijsselbloem gebruikt nu, à la Jan Kees de Jager, zijn “Nederlandse directheid” als excuus. Aan opstappen denkt hij niet, maar het lijkt zeker dat hij zijn termijn niet kan afmaken, zoals hij ook na de installatie van een nieuw kabinet hoopte te doen.

HELLO, GOODBYE: Gisteren werd afscheid genomen van bijna de helft van de Tweede Kamer. 71 leden vertrekken, al dan niet vrijwillig. Allen kregen zij een lief en geestig woord van Kamervoorzitter Arib. Vandaag worden 58 nieuwelingen geïnstalleerd - de overige 13 zijn bewindslieden die terugkeren, zoals Rutte en Dijsselbloem, maar ook oud-Kamerleden als Bram van Ojik (GroenLinks) en Martin van Rooijen (nu 50Plus, toen CDA). Op de NRC-site maakte ik een overzicht van alle echte nieuwkomers. De Volkskrant rekende uit wat zijn precies gaan verdienen.

FORMATIESCEPSIS: Gisteren moest nog even duidelijk worden gemaakt dat Wilders echt niet mag meeregeren, vandaag schuiven Rutte, Buma, Pechtold en Klaver gezamenlijk bij verkenner Schippers aan. Niet om te onderhandelen, schrijft Klaver in een mail naar 40.000 GroenLinks-sympathisanten, maar om te kijken of er “enige ruimte” is om tot onderhandeling te kunnen komen. Tussen de regels door is Klaver er sceptisch over.

WAT WIJ LEZEN:

Vertrekken doet pijn: In NRC gaven oud-Kamerleden tips aan de nieuwkomers (“accepteer dat je vaak je zin niet krijgt”), maar het mooiste afscheidsstuk is het dubbelinterview met Ton Elias en Roos Vermeij in de Volkskrant.

Turkse kwestie: Pikant nieuws in De Telegraaf vandaag. De Turkse president Erdogan wilde zelf campagne komen voeren in Nederland, maar door de weigering van de Arena, Gelredome en Ziggo Dome om hem een podium te bieden om tienduizenden Turkse Nederlanders toe te spreken, ging dat niet door.

WAT WIJ VOLGEN: Naast de verdere verkenning en de beëdiging van de nieuwe Kamerleden wordt vandaag ook de definitieve profielschets van de nieuwe Kamervoorzitter opgesteld. Krijgt Arib nog concurrentie?

QUOTE VAN DE DAG

“Baudet is een wandelende grappendoos. Daar kan ik mee spelen.”

Strafpleiter en aanstaand Kamerlid Theo Hiddema vertelt aan De Telegraaf dat hij het niet zo nauw neemt met de partijstandpunten van Forum voor Democratie en dat zijn partij “nauwelijks” van de PVV verschilt.