TMG verkoopt merendeel huis-aan-huisbladen aan BDUmedia

Door de verkoop komen naar verwachting 32 van de 108 betrokken voltijdbanen te vervallen.

Exterieur van het pand van Telegraaf Media Groep (TMG).
Exterieur van het pand van Telegraaf Media Groep (TMG). Foto Koen van Weel/ANP

Telegraaf Media Groep (TMG) gaat zijn huis-aan-huisbladen verkopen aan BDUmedia. Dat heeft TMG donderdag bekendgemaakt. Er zijn geen financiële details over de overname naar buiten gebracht.

Door de reorganisatie die het gevolg is van de verkoop komen naar verwachting 32 van de 108 betrokken voltijdbanen te vervallen. Het gaat hierbij voornamelijk om ondersteunende en commerciële functies, van de journalistieke functies verdwijnen acht voltijdbanen. Volgens TMG zullen door de verkoop “verreweg de meeste lokale lezers hun vertrouwde huis-aan-huisblad blijven ontvangen”.

BDUmedia, één van de grotere uitgevers van lokale nieuwsmedia in Nederland, neemt vrijwel het volledige weekbladportfolio over van TMG, met uitzondering van onder meer Almere Vandaag. Het bedrijf uit Barneveld, dat momenteel dertig lokale merken bezit, neemt 47 lokale kranten over van TMG en groeit dus aanzienlijk. BDUmedia heeft op dit moment een portfolio in Midden-Nederland met merken als de Barneveldse Krant, de Culemborgse Courant en De Stad Gorinchem. Met de overname komen daar kranten in de regio’s Haarlemmermeer, Leiden, ‘t Gooi en Noord-Holland bij.

De verkoop komt niet als verrassing: vorig jaar juli kondigde TMG aan dat het portfolio huis-aan-huisbladen voor TMG “onvoldoende rendabel” is en dat een aantal organisatorische veranderingen zouden worden doorgevoerd om de kosten structureel te verlagen. Met de adviesaanvraag die donderdag bij de Centrale Ondernemingsraad is ingediend is de eerste stap genomen in het overnametraject. Tegelijkertijd zijn de medewerkers op de hoogte gesteld.

Talpa en Mediahuis

TMG, één van de grootste Nederlandse mediabedrijven en het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf, is de inzet van de strijd tussen het Belgische Mediahuis en Talpa van miljardair John de Mol. Omdat de familie Van Puijenbroek, met 40 procent grootaandeelhouder in TMG, zich al had verbonden aan Mediahuis, leek Talpa op voorhand al weinig kans te maken op TMG.

De Mol geeft desondanks niet op en spande onlangs een rechtszaak aan, die hij dinsdag verloor.