Profiel

Slimme spelverdeler met gouden handjes en felheid van een terriër

Jeroen Bijl Ex-topvolleyballer Jeroen Bijl heeft bij NOC*NSF veel steun op de werkvloer. Gaat hij Maurits Hendriks vervangen als technisch directeur?

Foto JERRY LAMPEN / ANP

Olympische ervaring heeft Jeroen Bijl (50) genoeg, evenals kennis van het sportveld. De manager topsport van sportkoepel NOC*NSF heeft een verleden als volleyballer en trainer van de toenmalige topclub Dynamo. Tussendoor was de nieuwe chef de mission bij de Winterspelen in Pyeongchang negen jaar algemeen directeur van de toenmalige betaaldvoetbalclub FC Zwolle. Een sportdier pur sang.

Als Eerbeekse jongen en zoon van een sportleraar was Bijl voorbestemd voor de sport. Voetbal, zo leek, want daarin was hij samen met zijn broers vooral actief. Uiteindelijk zoog zijn volleybaltalent Jeroen naar de plaatselijke club Spiker, een springplank naar de eredivisie (Dynamo) en het Nederlands team (57 interlands). Bijl was een slimme, tactische sterke spelverdeler met gouden handjes en de felheid van een terriër, ook een van de krachtbronnen voor zijn werk bij NOC*NSF.

Niet dat Bijl overdrijft. Integendeel, op de afdeling Topsport geldt hij als een gerespecteerde manager en een aimabel mens. Bijl is een loyalist en een peoplesmanager. Kwaliteiten die hij ook privé uitdraagt, want bij zijn vier kinderen drong hij uit sociale overwegingen nadrukkelijk aan op de keus voor een teamsport. Goed geluisterd, keurig verdeeld in huize Bijl: twee voetballen en twee hockeyen. Zo veel empathie wordt gewaardeerd ten kantore op Papendal; van de werkvloer mag Bijl per 1 mei de nieuwe technisch directeur van NOC*NSF worden.

Het olympische werkveld heeft Bijl op vijf Spelen leren kennen als assistent-chef-de-mission, in het bijzonder belast met de logistieke operatie van de Nederlandse ploeg. Voorafgaande aan zijn benoeming tot chef de mission – voor Maurits Hendriks werd de combinatie Zomer- en Winterspelen te zwaar – liep Bij in 2015 warm op de eerste Europese Spelen in de Azerbajdzjaanse hoofdstad Bakoe. Achteraf was die aanstelling geen toeval.

Met zijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoering in Zwolle en een studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam heeft Bijl op zowel sporttechnisch als beleidsgebied een stevige, maatschappelijke basis gelegd. Dat gevoegd bij zijn werkervaring maakt van Bijl een sterke kandidaat voor de eenhoofdige leiding van de afdeling Topsport.

Het brede perspectief

Bijl spreekt niet in termen van droombanen, omdat hij altijd het brede perspectief ziet. Op de vraag of chef de mission zijn droombaan is, zei hij tegen Trouw: „Ik zou eerder zeggen: een leuke uitdagende klus. Ik vind dromen over de toekomst zwaar overtrokken. Toen ik bij NOC*NSF begon, had ik ervaring als sporter, coach en als manager in de voetbalwereld. Ik wilde die functies bij elkaar laten komen om te bouwen aan de topsport in Nederland. Hoe kunnen trainingsomgevingen beter, hoe komen we aan goede coaches, op welke manier is topsport het beste te combineren met studeren?”

Typisch Bijl, die aan de zijlijn ook nog de mediagevoelige functie van juryvoorzitter voor de sportverkiezingen vervult. De kritiek op keuzes is soms niet mals. Maar zoals altijd blijft Bijl stoïcijns, althans naar buiten toe.