Profiel

Perfectionist laat zich niet snel opzijzetten en is nog niet klaar

Maurits Hendriks De huidige technisch directeur van NOC*NSF heeft in zeven jaar veel goodwill gekweekt. Blijft hij aan?

Foto Sander Koning/ ANP

Een perfectionist, dat is Maurits Hendriks (56). De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF denkt een serieuze kans te maken om zijn functie te behouden, want Hendriks heeft de afgelopen zeven jaar goodwill gekweekt bij zowel sporters als zijn medewerkers, maar vooral bij zijn superieuren. Hijzelf ziet de strijd met Bijl vol vertrouwen tegemoet.

Hendriks laat zich niet snel opzijzetten. Dat ligt niet in zijn aard. Rebellerende hockeyers op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney kregen hem niet klein. Sterker, hij weerstond een aanval op zijn gezag en werd, met de opstandelingen, olympisch kampioen. Als toenmalige bondscoach had hij redenen zijn gram te halen. Hendriks deed het niet, uit fatsoen en pragmatisme. In de sport kom je elkaar altijd weer tegen.

De kritiek die Hendriks tijdens en na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro over zich kreeg uitgestort, heeft hem geraakt. Hij is reëel over de interne klachten, maar de drek die hij publiekelijk kreeg te verwerken, sloegen kraters in zijn gemoedstoestand. Omdat het ontbrak aan kennis en context. Als leden van de olympische ploeg oordelen dat hij op onderdelen niet goed of niet goed genoeg heeft gefunctioneerd, is Hendriks de eerste die zich hij zich dat aantrekt. Het geweeklaag over de losersvlucht bijvoorbeeld, begreep hij. Dus beloofde hij verandering.

Lees ook ons eerdere interview met Maurits Hendriks: De chef die weinig goeds kon doen.

Bij NOC*NSF wordt zijn perfectionisme zeer gewaardeerd, maar die eigenschap werkt soms ook tegen hem. Weer de losersvlucht als voorbeeld. Die was goed bedoeld, om alle sporters een gelijkwaardige voorbereiding op hun wedstrijd te bieden. Maar de soepelheid om sporters die klaar zijn hun olympische pleziertjes te gunnen, mist Hendriks. Hij had iets meer kunnen vertrouwen op de volwassenheid en professionalisme van feestende sporters. Zoals de roeiers van de Holland Acht, die als medaillewinnaars tot het eind in Rio mochten blijven. Zij hadden Hendriks gewaarschuwd voor het effect van de losersvlucht en zeggen te hebben gefeest zonder ook maar één collega-sporter tot last te zijn geweest.

Ingebakken perfectionisme

Zijn perfectionisme zit ingebakken, Hendriks kan niet anders. Hebben de olympische sporters ook van geprofiteerd. Hij liet studie doen naar de toptien, waarna hij de beleidsmakers meekreeg. Hendriks ontwikkelde een systeem voor verdeling van de topsportgelden, zodat iedere sporter met olympisch perspectief zich onbezorgd kan prepareren. Hendriks heeft er in hoge mate toe bijgedragen dat de olympische ploeg een geoliede machine is geworden.

Hij is nog niet klaar, zei hij vorig jaar in deze krant. „Om twee redenen: ik wil met het Nederlands team nog een keer de toptien van de Spelen halen en TeamNL moet nog een vaste vorm krijgen. Of ik een houdbaarheidsdatum heb? Ja, maar die krijg je gewenst of ongewenst vanzelf een keer te horen.”