Organisatie: laat Rusland aan Songfestival meedoen via satelliet

Woensdag werd bekend dat de Russische deelneemster niet naar Oekraïne mag omdat ze eerder via Rusland naar de Krim is gereisd.

De Russische deelneemster is Joelia Samojlova.
De Russische deelneemster is Joelia Samojlova. Foto AFP/Channel One

De European Broadcasting Union (EBU) stelt voor dat Rusland dit jaar deelneemt aan het Eurovisie Songfestival via een satellietverbinding. Dat zegt de organisator van het Songfestival in een verklaring in reactie op het besluit van Oekraïne om de Russische deelneemster Joelia Samojlova niet toe te laten in het land.

De EBU zegt geen politiek standpunt in te willen nemen en een oplossing te willen zoeken voor het inreisverbod. Die denkt het op deze manier gevonden te hebben. Het is in de geschiedenis van het Songfestival niet eerder voorgekomen dat een artiest op afstand meedeed en niet in de zaal waar het evenement wordt georganiseerd. Er is bij de EBU nog de hoop dat Oekraïne het inreisverbod intrekt “in lijn met de slogan van het festival: vier diversiteit.” Rusland heeft nog niet op het voorstel van de EBU gereageerd.

Oekraïne weert Samojlova de komende drie jaar omdat ze via Rusland naar de Krim gereisd zou zijn. Dat mag niet van de Oekraïense wet sinds Rusland de Krim geannexeerd heeft. In juni 2015 trad Samojlova volgens Oekraïne op in de stad Kertsj.

‘Zoveelste provocatie’

De laatste jaren is het Songfestival vaker het podium geweest voor Oekraïne en Rusland om hun politieke onenigheid op uit te vechten. Dat het festival dit jaar in Kiev georganiseerd wordt, heeft het te danken aan de winst vorig jaar met een nummer over de deportatie van Krim-Tataren in 1944. Rusland zag daar een sneer in van Oekraïne over de annexatie van de Krim.

Oekraïne noemde het sturen van Samojlova eerder al de “zoveelste provocatie vanuit Moskou”. De zangeres zit in een rolstoel en volgens Oekraïne zou Rusland haar sturen omdat dat ‘sympathy votes’ op zou leveren.

Lees hieronder de hele verklaring van de EBU