Naar museum en theater ga je als je moeder het vraagt

Jongeren en cultuur Onderzoek onder 1.800 jongeren van 4 tot 18 wijst uit: zelf willen ze het liefst naar de bioscoop. En cultureel initiatief komt van moeders, niet van vaders.

Vaders nemen hun kinderen graag mee naar het Spoorwegmuseum in Utrecht.
Vaders nemen hun kinderen graag mee naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Met de kinderen naar het museum of theater gaan, komt veel vaker uit de koker van moeders dan van vaders. Zelfs broers, zussen en vrienden bemoeien zich meer dan vaders met culturele uitstapjes: bezoek aan bioscoop, festival, museum, theater of concert. Dat staat in een onderzoek onder 1.800 jongeren van 4 tot 18 jaar van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Gemiddeld nemen moeders drie keer vaker dan vaders het initiatief om met hun kinderen iets cultureels te bezoeken, met name musea en theaters. En die moeders gaan dan liever naar het Rijksmuseum of Naturalis, terwijl bij jongeren zelf, en trouwens ook bij vaders, het Spoorwegmuseum hoger scoort.

„Voor het Spoorwegmuseum is de sterke positie onder vaders minder relevant,” aldus onderzoeker Hendrik Beerda, „zolang zij zo weinig initiatief tonen om met het gezin op pad te gaan.”

Voor theaters zijn moeders nog belangrijker dan voor musea. Een bezoek met kinderen aan een dansvoorstelling, musical of toneelstuk is vijf keer vaker te danken aan moeders dan aan vaders.

Liever naar de bioscoop

Overigens gaan jongeren liever dan naar het museum of het theater, naar de bioscoop. Bij hen staat Pathé op 1 in het rijtje favoriete ‘cultuuraanbieders’, gevolgd door het Spoorwegmuseum (2), Anne Frank Huis (3), Amsterdam Arena (4) en Madame Tussauds Amsterdam (5).

Als van de cultuuraanbieders de musea apart worden genomen, is de top vijf onder jongeren: Spoorwegmuseum, Anne Frank Huis, Madame Tussauds Amsterdam, Naturalis, NEMO. Op plek 6 tot en met 10: Rijksmuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Van Gogh Museum, Scheepvaartmuseum, Nijntje Museum.

Ook naar de favoriete festivals is in het onderzoek gevraagd. Daar is de top vijf: Pinkpop, Bevrijdingsfestival, Lowlands, Zwarte Cross, Dance Valley. Onderzoeker Beerta: „Eerder onderzoek toont aan dat Pinkpop al jaren het favoriete festival onder volwassenen is. Nu blijkt dit ook het geval onder jongeren.” Verder zijn jongeren verzot op megapodia: Amsterdam Arena, Ziggo Dome, Rotterdam Ahoy.