Mogelijke aanslag Antwerpen voorkomen

Een man reed met hoge snelheid de Antwerpse Meir op, maar maakte daarbij geen slachtoffers. De verdachte is enkele straten verderop aangehouden.

De explosieve opruimingsdienst Dovo onderzoekt de wagen op de aanwezigheid van explosieven.
De explosieve opruimingsdienst Dovo onderzoekt de wagen op de aanwezigheid van explosieven. Foto Virginie Lefour/AFP

De politie in Antwerpen heeft donderdagmorgen een man aangehouden die mogelijk een aanslag wilde plegen. Een man reed met hoge snelheid door De Meir, de hoofdwinkelstraat en voetgangerszone in de Belgische stad. Hoewel diverse mensen opzij moesten springen, raakte niemand gewond. De chauffeur is opgepakt. In zijn auto zijn wapens aangetroffen.

Verschillende pogingen van militairen om de man, die rond kwart voor elf De Meir opreed, tot stoppen te dwingen mislukten aanvankelijk. De chauffeur negeerde de controle en reed door het rood licht. Een opgeroepen Snelle Respons Team wist de chauffeur aan de Sint-Michielskaai, nabij de havendok, te onderscheppen.

Bij het onderzoeken van de auto zijn verschillende wapens aangetroffen, waaronder een zogeheten riot gun, diverse steekwapens en een bus met onbekende inhoud, zo hebben de Belgische autoriteiten bekendgemaakt. De explosievenopruimingsdienst Dovo onderzoekt de wagen momenteel.

Het federaal parket meldt dat het gaat om een 39-jarige man met de Franse nationaliteit en die luistert naar de naam Mohamed R. Hij droeg bij zijn arrestatie een camouflagepak. Mohamed R. is een bekende van de politie. Hij werd eerder opgepakt vanwege verboden wapenbezit.

Belgische media meldden dat de man onder invloed van drank of drugs was. Dat is ook de reden waarom de man vooralsnog nog niet ondervraagd kon worden.


Tekst gaat verder onder de graphic.

Motief nog onduidelijk

Het is vooralsnog onduidelijk waarom de man met hoge snelheid door De Meir reed en verschillende stoptekens negeerde. De Belgische autoriteiten houden nadrukkelijk rekening met terroristische motieven. Of dat het geval is moet worden afgewacht. Een bron bij de Franse autoriteiten spreekt de lezing van de Belgische collega’s tegenover persbureau Reuters tegen. De man zou van Tunesische afkomst zijn en in een dronken toestand hebben geprobeerd om een politiecontrole te ontwijken. Hij zou niet bewust hebben geprobeerd om voetgangers aan te rijden of stoptekens van militairen te negeren.

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever reageerde donderdag in ieder geval opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen:

Twitter avatar Bart_DeWever Bart De Wever Mijn dankbaarheid namens alle Antwerpenaren aan de aanwezige militairen die hebben ingegrepen, de politiediensten en het snelleresponsteam.

Antwerpen heeft naar aanleiding van het incident extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Op drukke plaatsen wordt het politietoezicht opgeschroefd.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel We blijven waakzaam. Onze veiligheidsdiensten leverden uitstekend werk in #Antwerpen bedankt! #begov volgt situatie op de voet