Mogelijk 200 migranten verdronken voor Libische kust

Op donderdagmiddag ontdekte een hulporganisatie voor de kust van Libië twee omgeslagen opblaasbare boten.

De NGO Proactiva Open Arms bergt donderdag 23 maart een lichaam in de Middellandse Zee.
De NGO Proactiva Open Arms bergt donderdag 23 maart een lichaam in de Middellandse Zee. Foto Yannis Behrakis/Reuters

Bij twee bootongelukken in de Middellandse Zee zijn mogelijk 200 migranten om het leven gekomen, zo meldt de Spaanse hulporganisatie Pro-Activa Open Arms via een Facebook-bericht. Op donderdagmiddag ontdekte de organisatie voor de kust van Libië twee omgeslagen opblaasbare boten. Rond de boten dreven meerdere lichamen, waarvan er inmiddels vijf aan boord zijn gebracht.

De organisatie zegt te vrezen voor honderden doden, omdat vergelijkbare boten in de regel meer dan honderd mensen vervoeren. Een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht bevestigt tegenover persbureau Reuters dat vijf lichamen zijn geborgen door Pro-Activa.

Lees ook: De bootjes worden steeds voller en steeds gammeler

Dit jaar registreerde de International Organisation for Migration (IOM) tot noch toe 559 doden op de Middellandse Zee. Over heel 2016 registreerde de organisatie 5.000 doden.