Reportage

Londenaren tonen kalmte ondanks de vele vragen

Aanslag in verenigd koninkrijk De Britten proberen ’s lands bekendste cliché eer aan te doen: keep calm and carry on.

Britse politieagenten donderdagochtend in het centrum van Londen tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag woensdag bij het parlement.
Britse politieagenten donderdagochtend in het centrum van Londen tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag woensdag bij het parlement. Foto Justin Tallis / AFP

De Union Jack wappert halfstok boven het paleis van Westminster, de politie is zeer aanwezig bij het parlement, maar de democratie wijkt geen moment na de aanslag van woensdag. Lagerhuisvoorzitter John Bercow vroeg donderdagochtend een minuut stilte. Meteen daarna gaf hij het woord, zoals hij iedere dag meerdere malen doet, aan een Lagerhuislid: het was tijd voor de vragensessie over internationale handel. Verder op de agenda: een debat over de bouw van een afvalverbrander in Hoddesdon en een rapport over ontwikkelingshulp in Nigeria. Het Verenigd Koninkrijk, Londen en de politiek doen hun best ’s lands bekendste cliché eer aan te doen: Keep calm and carry on.

Natuurlijk is Londen geschokt. Burgemeester Sadiq Khan moest op tv beamen dat een open metropool volledig afschermen voor kwade wil onmogelijk is. Strenge wetten zorgen ervoor dat vuurwapens moeilijk voorhanden zijn. Maar met een auto en een mes kan je ook verderf zaaien. Khan:

„Juist daarom waarschuwen wij al jaren dat er een ernstige dreiging bestond voor een aanslag.”

Onmiddellijk woedt het debat of meer Londense politie-agenten vuurwapens moeten dragen. Nog steeds zijn de meesten ongewapend, net als de agent die gedood is voor het parlement. Khan wijst erop dat de Londense politie al jaren investeert in zwaar bewapende eenheden. Tegelijkertijd lijkt Londen te beseffen dat de aanslag veel zwaarder had kunen zijn: op zo’n drukke plek, waar toeristen, zakenmensen en politici drommen op straat hadden tientallen doden kunnen vallen.

Woensdagnacht pakte de politie acht mensen op bij invallen in buitenwijken van Londen en Birmingham. De druk van de Engelse media op de politie om met een naam, gezicht en verhaal bij de gemeenschappelijke vijand te komen is groot.

De politie begrijpt de gevoeligheid van de situatie. Ook al zijn de details nog onduidelijk, de eerste beweringen dat de aanslag te wijten is aan het lakse immigratiebeleid van de Britse regering, zijn al gemaakt. In een verklaring schrijft een woordvoerder van Leave.eu, een felle actiegroep die voor Brexit campagnevoert, dat premier Theresa May toestond dat „meer dan een miljoen illegale migranten onze prachtige natie hebben geïnfiltreerd”.

May zal absoluut willen dat het Verenigd Koninkrijk onverstoorbaar overgaat tot de orde van de dag, maar ze zal haar uiterste best moeten doen dat de aanslag op het Britse parlement niet tot grotere spanningen leidt in steden met aanzienlijke islamitische bevolkingsgroepen als Londen en Birmingham.