Liveblog

Teruglezen aanslag Londen: Dodental opgelopen tot vijf

Bij het Britse parlement in Londen is woensdagmiddag een terroristische aanslag gepleegd. Op de Westminsterbrug zijn mensen geschept door een auto, daarna probeerde een gewapende man het parlementsgebouw binnen te dringen. Daarbij zijn, inclusief de dader, ten minste vijf doden en twintig gewonden gevallen. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Teruglezen: Aanslag in Londen, the day after

We gaan het liveblog over de nasleep van de aanslag woensdag in Londen afsluiten. The day after stond vooral in het teken van gedenken en weer vooruitkijken. Ook kreeg de dader een gezicht. Wat waren vandaag de belangrijkste ontwikkelingen?

 • Het dodental is opgelopen tot vijf. Donderdagavond overleed een vierde slachtoffer, een Britse man van 75 jaar. Ook de aanslagpleger kwam woensdag om het leven.
 • Terreurgroepering Islamitische Staat (IS) eiste via het eigen persbureau Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Of IS echt achter de aanslag zit, is nog allerminst zeker. In het verleden claimde de terreurgroep meermalen aanslagen van mensen die op eigen houtje handelden.
 • De Britse politie maakte de naam van de dader bekend: het gaat om de 52-jarige Brit Khalid Masood
 • Er zijn in totaal acht mensen gearresteerd die mogelijk betrokken zijn bij (de voorbereiding van) de aanslag.
 • De slachtoffers zijn afkomstig uit elf landen: Groot-Brittanië, Zuid-Korea, Frankrijk, Roemenië, Griekenland, Duitsland, Polen, Ierland, China, Italië en de Verenigde Staten.
 • De Westminsterbrug is donderdag weer geopend. Op deze brug reed de dader woensdag in op verschillende voetgangers
 • Londen herdacht donderdagavond de slachtoffers van de aanslag. Burgemeester Khan wilde een verzoenend eerbetoon – en kreeg het.

Dit is de Londense aanslagpleger

Vernieling, mishandeling en wapenbezit: ja, hij was bekend bij de Britse inlichtingendiensten, maar niet in relatie tot terreur. Bovendien liep er geen onderzoek naar Khalid Masood, de 52-jarige Brit die wordt verdacht van de aanslag van woensdag en daarmee de moord op – tot nu toe – vier mensen. Masood, die woensdag door de politie is doodgeschoten, had wel van alles en nog wat op zijn kerfstok staan.

Donderdag kreeg de vermoedelijke dader een gezicht kreeg nadat de Britse politie zijn identiteit onthulde:

Lees hier ons profiel: Verdachte Masood stond niet op terreurlijst, maar had wel een flink strafblad

Dodental aanslag Londen opgelopen tot vijf

Het dodental bij de aanslag in Londen woensdag is donderdagavond opgelopen tot vijf, inclusief de dader. Volgens de Britse politie gaat het om een 75-jarige man. Hij overleed in het Londense ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police Detectives investigating the terrorist attack in #Westminster can confirm that a 75yo man died tonight after his life support was withdrawn.

Herdenkingsbijeenkomst op Trafalgar Square

Donderdagavond hebben duizenden mensen op het Londense Trafalgar Square de slachtoffers van de aanslag herdacht. Tijdens de bijeenkomst sprak de burgemeester van de Britse hoofdstad Sadiq Khan de mensen toe. "Londenaren zullen nooit buigen voor terroristen", zei Khan. "De duistere en zieke individuen die onze gezamenlijke manier van leven willen vernietigen zullen daar nooit in slagen." Ook de minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd hield een toespraak, gevolgd door een minuut stilte.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen De rabbijn en de imam in omhelzing tegen terreur. Wordt ontzettend veel moeite gedaan om verdraagzaamheid te predik… https://t.co/ADDIkYkncz

Foto: Adrian Dennis/AFP

Foto Stefan Wermuth/Reuters

Foto Darren Staples/AFP

Meer informatie over arrestanten

De Britse politie doorzoekt een huis in het dorp Carmarthenshire in Wales, drie in Birmingham en één in Londen. Andere huiszoekingen in Londen en Brighton zijn afgerond, meldt de politie. Ook werd er iets meer informatie bekendgemaakt over de acht mensen die donderdag zijn opgepakt.

In Oost-Londen werd een 39-jarige vrouw opgepakt. Op een adres in Birmingham werden een 21-jarige vrouw en een 23-jarige man opgepakt, op een ander adres in die stad een 26-jarige vrouw en drie mannen van 26, 27 en 28. Op een derde plek in Birmingham pakte de politie een 58-jarige man op.

Ze worden allen verdacht van het voorbereiden van terroristische activiteiten. Over wat hun relatie is met de doodgeschoten verdachte Khalid Masood, die in de omgeving van Birmingham woonde, is niks bekendgemaakt.

Volgens de politie zijn er verder nog vijf gewonden in kritieke toestand en hebben er twee levensgevaarlijke verwondingen.

Vermoedelijke dader Londen geïdentificeerd

De man die ervan verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in Londen woensdag, is door de politie geïdentificeerd als Khalid Masood. Dat maakte de Londense politie donderdagmiddag in een verklaring bekend.

De 52-jarige Masood werd geboren in de regio Kent, ten zuid-oosten van Londen, en woonde voor zover bekend tot voor kort in de omgeving van de Britse stad Birmingham. Er liep ten tijde van de aanslag geen onderzoek naar Masood en ook was hij niet eerder bij de veiligheidsdiensten in beeld voor mogelijk terroristisch plannen. Wel was de man bij de politie bekend en werd hij eerder veroordeeld voor zware mishandeling en wapenbezit. Zijn laatste veroordeling, voor het bezitten van een mes, dateert uit 2003.

Amerikaanse man is één van de slachtoffers

Een van de dodelijke slachtoffers van de aanslag in Londen is een Amerikaanse man uit Utah, zo meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de Mormoonse kerk waartoe de man behoorde. De vrouw van de man raakte bij de aanslag zwaargewond. De twee waren in Londen op vakantie om hun 25-jarige huwelijk te vieren.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via een tweet de vrienden en familie van het slachtoffer gecondoleerd.

Westminsterbrug weer geopend

De Westminster Bridge, waar de aanslagpleger gister tientallen mensen opzettelijk aanreed om daarna door te gaan naar het parlement, is weer open. Dat meldt het Britse persbureau Press Association.

Twitter avatar PA Press Association #Breaking Westminster Bridge reopened less than 24 hours after Wednesday's attack, police on duty in the area confirm

Andere delen van Londen zijn nog wel gesloten.

IS claimt aanslag

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag van woensdag in Londen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Amaq, een persdienst gelieerd aan IS. Zoals gebruikelijk als IS een aanslag opeist, noemden ze de aanslagpleger "een soldaat van de Islamitische Staat".

Hij heeft de aanslag gepleegd "in antwoord op oproepen om burgers van de coalitie aan te vallen". Met 'de coalitie' doelt IS op de groep landen die in Syrië en Irak IS bestrijden. Het Verenigd Koninkrijk behoort tot die coalitie.

Of IS echt achter de aanslag zit, is nog allerminst zeker. In het verleden claimde de terreurgroep meermalen aanslagen van mensen die op eigen houtje handelden. Ook laten sommige aanslagplegers zich inspireren door IS en zweren trouw aan de groep zonder ooit in direct contact met leden te hebben gestaan.

Reactie koningin Elizabeth

Na premier May heeft ook het Britse staatshoofd op de aanslag gereageerd. Koningin Elizabeth liet in een korte verklaring op het twitteraccount van de koninklijke Britse familie weten dat haar "gedachten, gebeden en intense medeleven" bij diegenen zijn die gister zijn getroffen door het "afschuwelijke geweld".

Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family The Queen: "My thoughts, prayers, and deepest sympathy are with all those who have been affected by yesterday's awful violence."

Brexit niet vertraagd

Een woordvoerder van premier Theresa May heeft donderdag gezegd dat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU geen vertraging oploopt door de aanslag in Londen. Dat meldt persbureau Reuters.

Nadat de wet recent door het Britse parlement kwam, werd besloten door May om op 29 maart met een officiële brief aan president Donald Tusk van de Europese Raad te laten weten dat de zogeheten Artikel 50-procedure in gang wordt gezet. Vanaf dan kunnen de uittredingsonderhandelingen beginnen. De aanslag zal er dus niet voor zorgen dat die brief later wordt verstuurd.

De woordvoerder meldde ook dat May inmiddels Donald Trump, Angela Merkel, Francois Hollande en de Roemeense premier Sorin Grindeanu gesproken heeft.

Gewonden afkomstig uit elf landen

Tijdens haar toespraak sprak May ook over de gewonden die na de aanslag in het ziekenhuis behandeld moesten worden. Van een deel van hen was de nationaliteit al bekend, van een ander deel niet.

Het gaat volgens May om twaalf Britten, vier Zuid-Koreanen, drie Fransen, twee Roemenen, twee Grieken, een Duitser, een Pool, een Ier, een Chinees, een Italiaan en een Amerikaan. De Franse gewonden zijn alle drie kinderen. Van de 29 gewonden in totaal verkeren er zeven in kritieke toestand, werd al eerder bekendgemaakt.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis Injured in #Westminster attack: 12 Britons, 3 French children, 2 Romanians, 4 South Koreans, 2 Greeks and other foreign nationals. /via @dpa

May: 'Dader was Brits'

De dader van de aanslag die op woensdag plaatsvond werd in het Verenigd Koninkrijk geboren en was bekend bij de autoriteiten, zegt de Britse premier Theresa May op donderdag in een toespraak aan het Britse Lagerhuis. De Britse inlichtingendienst MI5 heeft de man ooit onderzocht op verdenking van kwaadaardig extremisme, maar hij was "niet meer deel van het huidige inlichtingenplaatje".

"We zijn niet bang en terroristische aanslagen zullen onze vastberadenheid niet schaden", zegt May verder. "Dit was een aanslag op alle mensen die in vrijheid leven." Ze noemt de Britse politieagent die tijdens de aanslag een "held wiens handelen niet zal worden vergeten".

Op het moment geldt in het land de op één na hoogste terreurdreigingsniveau. Die zal niet worden verhoogd. De beste reactie op terrorisme is om met het normale leven door te gaan, zegt May. "Onze waarden zullen zegevieren." Volgens May is er geen reden om te denken dat er op korte termijn nog aanslagen volgen.

Aantal arrestaties loopt op tot acht

Er is inmiddels een achtste verdachte opgepakt, meldt de Britse politie. Eerder werd bekend dat er in het kader van het onderzoek naar de aanslag zeven mensen zijn gearresteerd in Londen, Birmingham en elders.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police We have now made a total of eight arrests as part of the ongoing Counter Terrorism operation #WestminsterAttack

Schots parlement gaat op 28 maart weer verder met debat

Het Schotse parlement had op woensdag een debat willen houden over een nieuw onafhankelijksreferendum. Vanwege de gebeurtenissen in Londen ging dat niet door. Volgende week donderdag, 28 maart, zullen de Schotse parlementsleden het opnieuw proberen. Saillant, omdat de dag daarna het startschot voor de Brexit moet worden gegeven. De Britse premier Theresa May wil namelijk op 29 maart officieel artikel 50 in werking stellen en de formele uittreding uit de Europese Unie inzetten.

Mocht het Schotse parlement akkoord gaan, dan zal de Schotse premier Nicola Sturgeon May om toestemming vragen om een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid te houden.

'We beseffen dat vlakbij mensen zijn gedood'

Een bezoekje aan het befaamde Westminster, het hart van de Britse democratie, verandert woensdag in een angstig avontuur. Ook voor NRC-correspondent Melle Garschagen, die toevallig net voor het eerst in het parlementsgebouw is. Vanuit Westminster wordt Garschagen naar de nabijgelegen Westminster Abbey gebracht.

Daar schrijft hij dit verslag van een angstige dag.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Mijn reportage voor @nrc van morgen is geschreven vanuit de kerkbankjes van Westminster Abbey. https://t.co/5b0qKlaBcl
Lees: 'We beseffen dat vlakbij mensen zijn gedood'

Frankrijk opent onderzoek naar aanslag Londen

Frankrijk gaat ook onderzoek doen naar de aanslag in Londen van afgelopen woensdag. Dat omdat er bij de aanslag drie Franse tieners gewond zijn geraakt, meldt persbureau AP. Mogelijk zullen Franse agenten binnenkort afreizen naar Londen. Het onderzoek vindt plaats in het kader van poging tot moord tijdens een terroristische actie.

De drie gewonde middelbare scholieren waren op schoolreis in Londen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault vertrekt op donderdag naar Londen om de tieners op te zoeken in het ziekenhuis.

Burgemeester Londen: vanavond herdenkingsdienst

Op donderdagavond om 18.00 uur lokale tijd vindt er een herdenking plaats op Trafalgar Square. Dat laat de Londense burgemeester Sadiq Khan weten op Twitter.

Hij nodigt alle inwoners van Londen uit om te komen. "We zullen ons nooit laten intimideren door terrorisme", schrijft hij nogmaals in de uitnodiging.

Arrestaties inderdaad in Birmingham

De Britse politie bevestigt dat er mensen gearresteerd zijn "op verschillende adressen in Birmingham". Het bericht impliceert dat er ook op andere plekken arrestaties zijn verricht, in ieder geval in Londen. De acties vonden plaats op basis van inlichtingen en niemand verkeerde op enkel moment in gevaar. Er zijn extra agenten ingezet in de stad "om geruststelling te bieden", niet omdat er reden is tot paniek, schrijft de politie West Midlands.

'Eén van de slachtoffers komt oorspronkelijk uit Spanje'

Eén van de twee voetgangers die overleed op de Westminster Bridge komt oorspronkelijk uit Spanje. Het 43-jarige slachtoffer zou voor een school in Londen hebben gewerkt, meldt The Guardian. Ze had twee zussen die leiding gaven aan een Engelse school in het stadje Betanzos in Galicië, Spanje, aldus de burgemeester van Betanzos.

Haar identiteit is inmiddels ook bevestigt door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Nog niet zeker dat het slechts een eenling was'

De Britse politicus Michael Fallon zegt in een interview met BBC dat de politie nog niet uitsluit dat de dader handlangers had. "De politie doet nog onderzoek naar deze man en waar hij vandaan komt. Ze zijn nu hard bezig om uit te zoeken of er nog andere mensen betrokken zijn bij de aanslag."

De politie maakte eerder bekend er in principe van uit te gaan dat de man alleen handelde.

Zeven arrestaties in het kader van onderzoek Londen; dodental bijgesteld

De Britse politie heeft zes invallen gedaan en zeven mensen gearresteerd. Dit gebeurde in het kader van het onderzoek naar de aanslag in Londen, zegt de politie tegen persbureau AP. De dader zou geïnspireerd zijn door 'internationaal terrorisme', maar heeft volgens de politie alleen gehandeld.

Het dodental van de aanslag is naar beneden bijgesteld. Er zijn vier mensen overleden, niet vijf zoals eerder gemeld: twee voetgangers op de Westminster Bridge, de politieagent die werd neergestoken door de dader en de dader zelf. Zeven gewonden verkeren momenteel in kritieke toestand en er worden nog negenentwintig gewonden behandeld in het ziekenhuis.

De voorpagina's van de kranten van donderdagochtend

De Britse kranten openden op donderdagochtend met dramatische beelden op de voorpagina's. Wij maakten een selectie:

Twitter avatar hendopolis Neil Henderson THE SUN: Maniac who stabbed Britain in the heart..and hero cop who died stopping him #tomorrowspaperstoday https://t.co/W66Nxgjuqf
Twitter avatar hendopolis Neil Henderson MAIL: Day terror came to Westminster #tomorrowspaperstoday https://t.co/YONVfXSEW3
Twitter avatar hendopolis Neil Henderson I PAPER - NEW FRONT PAGE: Terror in Westminster #tomorrowspaperstoday https://t.co/vBQyoC6CdU
Twitter avatar hendopolis Neil Henderson STANDARD: Terror carnage at Westminster https://t.co/nBJbRp995t

Anti-terreuractie in Birmingham

De Britse politie heeft op woensdagavond om 23.00 uur lokale tijd een anti-terreuractie uitgevoerd op een adres in Birmingham. Volgens The Independent gaat het om een appartement waar de dader van de aanslag in Londen mogelijk woonde. Drie mensen zijn opgepakt. De politie heeft vooralsnog niks bevestigd.

Wat weten we over de aanslag?

 • Woensdagmiddag reed rond 14.40 uur een donkergrijze Hyundai doelbewust in op een groep voetgangers op de Westminster Bridge in het hart van Londen.
 • Twee van de slachtoffers van de aanslag op de brug zijn inmiddels overleden. Het gaat in ieder geval om een 43-jarige vrouw die afkomstig is uit Spanje. Veertig mensen raakten gewond, waarvan zover bekend minstens elf buitenlanders.
 • Het gaat tot nu toe om vijf Zuid-Koreanen, drie Franse scholieren, twee Roemenen en iemand uit China. Of er Nederlanders onder de gewonden zijn, is niet bekend.
 • Een aantal leerlingen van een school in Bergen op Zoom heeft de gebeurtenissen op de brug van dichtbij meegemaakt. Zij ontvangen slachtofferhulp.
 • Na de aanslag op de brug reed de dader door naar het Britse parlementsgebouw. Op de toegangsweg stak de man met een mes een politieman neer. De agent overleed ter plekke. Drie andere agenten raakten gewond.
 • De dader werd neergeschoten door de politie. Hij overleed in het ziekenhuis.
 • De identiteit van de dader is bij de Britse politie bekend, maar zij willen daar nog geen uitspraken over doen. Wel meldt de politie dat het gaat om een aanslagpleger die geïnspireerd werd door islamitisch-gerelateerd terrorisme.
 • De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De dader is in het Verenigd Koninkrijk geboren.
 • Het Britse parlement pakt het werk op donderdagochtend weer op.
 • Er zijn zeven mensen gearresteerd in verband met de aanslag, waaronder een aantal in Birmingham bij het vermeende apartement van de aanslagpleger.
 • Om 18.00 uur lokale tijd vindt er een herdenkingsontmoeting plaats in Londen, op Trafalgar Square.

Bekijk de gebeurtenissen en de plek van de aanslag op deze interactieve kaart:

Lees: Een knal, een mes, dan schoten

Rond half drie rijdt een auto op hoge snelheid over de Westminster Bridge, westwaarts in de richting van het Britse parlement. Het voertuig raakt een groot aantal voetgangers. Drie mensen verloren daarbij hun leven. Kort daarna stak de dader een politieagent neer bij het Britse parlementsgebouw.

Wat gebeurde er precies op woensdagmiddag? Een reconstructie.

Lees: Een knal, een mes, dan schoten

Welkom...

In het nieuwe blog over de aanslag in Londen. Lees hier ons blog van gisteren terug:

Teruglezen: vijf doden, veertig gewonden na terreuraanslag in Londen