Andere sporters over de F1: ‘Liever rebelse rijstijl dan kampioen’

Mark Tuitert vindt dat schaatsen en Formule 1 wel wat van elkaar weghebben: het gaat in beide om de details.

„Ik vond Formule 1 altijd al het toppunt van de autosport – de snelheid, de druk, het hele mediaspektakel eromheen – maar Max Verstappen voegt daar voor mij nog veel aan toe. Niet alleen omdat hij Nederlands is, maar om zijn bravoure en durf: hij kleurt buiten de lijntjes. Dat is prachtig om te zien in de topsport. Hij laat zich niet intimideren door mannen met grotere erelijstjes. Het is echt historisch wat hij klaarspeelt.

„Ik volg de sport zeker. Het is niet ingewikkeld om te volgen, het kan zelfs een beetje saai zijn. Als één auto veruit het beste materiaal heeft, is vanaf het begin duidelijk wie wint. Daarom is Verstappen zo’n toevoeging: hij lapt alles aan zijn laars.

„Ik snap dat sommige mensen Formule 1 niet als een sport zien, maar persoonlijk vind ik de scheidslijn tussen entertainment en sport niet zo belangrijk. Trouwens, als je bekijkt wat er qua training allemaal bij autoracen komt kijken, is het toch ook echt een sport. Verstappen traint net als iedere andere sporter.

Bochten aansnijden

„Net als bij schaatsen gaat het bij racen om de details: hoe reageert je materiaal op bochten, en hoe reageer je daar als sporter weer op? Het gaat over hoe je bochten aansnijdt; om de druk die je op je lichaam voelt bij een bocht. En zoals bij iedere topsport gaat het erom perfectie te leveren. Altijd tegen de tijd in te rijden. Die druk, daar moet je mee kunnen omgaan. Dag in, dag uit. Dat doet Verstappen heel knap. Hij blijft kalm en zichzelf en vindt het heel normaal om voor het allerhoogste te gaan.

„Ik voorspel dat Verstappen komend seizoen Verstappen blijft: dat hij niet anders kán rijden dan hij tot nu toe liet zien. Misschien loopt hij een paar stootjes op, maar het hoeft ook allemaal niet zo gestroomlijnd. Of hij wint, hangt er vooral van af of zijn auto goed genoeg is en welke keuzes hij maakt: gaat hij voor constant presteren of voor altijd hardlopen? In topsport gaat het om winnen, zeggen sommigen. Johan Cruijff zei dat het in de eerste plaats om een aantrekkelijk spel ging. Bij Verstappen zie ik het liefst veel rebelsheid. Het wereldkampioenschap is natuurlijk geweldig, maar niet ten koste van zijn rijstijl.”

Voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert (1980) werd in 2010 in Vancouver olympisch kampioen op de 1.500 meter. In 2010 werd hij gekozen tot Sportman van het Jaar.