Israëliër (19) opgepakt voor bommeldingen Joodse centra VS

Sinds januari kwamen er bij meer dan 120 centra dreigementen binnen. Joodse organisaties vermoedden oplaaiend antisemitisme.

De verdachte verscheen donderdag voor een Israëlische rechter.
De verdachte verscheen donderdag voor een Israëlische rechter. Foto Baz Ratner/Reuters

De Israëlische autoriteiten vermoeden dat een 19-jarige Israëliër achter een grote serie bommeldingen op Joodse centra in de VS zit. De man, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, is opgepakt, melden Israëlische media.

Naast bommeldingen in de VS zou de man ook bommeldingen in Australië en Nieuw-Zeeland op zijn geweten hebben. Een woordvoerder van de politie omschreef de verdachte als een hacker. Volgens Haaretz is de man eerder afgekeurd om zijn verplichte dienst in het Israëlische leger te vervullen. Zijn precieze achtergrond is nog onduidelijk, maar de Jerusalem Post bericht dat hij niet streng religieus is en dat hij niet in Israël is geboren.

Ook de vader van de man is opgepakt, maar slechts voor verhoor. De verdachte zou een grote antenne en andere hardware hebben gebruikt en de vraag is of de vader afwist van de activiteiten van zijn zoon. Om de man te ontmaskeren, werkte Israël samen met de FBI en rechercheurs uit andere landen. Het voornemen is hem in Israël te berechten. Over zijn mogelijke motief is nog niks bekend.

‘De minst racistische persoon’

Vanaf januari zijn er meer dan 120 bommeldingen geweest bij Joodse centra en scholen door de hele VS. Regelmatig moesten die daardoor ontruimd worden en er ontstond angst onder een deel van de Joodse bevolking. De verdachte zit volgens de Israëlische politie achter het grootste deel van de meldingen, maar waarschijnlijk niet achter alle.

President Trump werd door een aantal Joodse organisaties bekritiseerd omdat hij zich niet duidelijk uitsprak tegen het in hun ogen groeiende antisemitisme in Amerika. Naast de bommeldingen zijn er ook Joodse begraafplaatsen in de VS vernield.

Lees ook: Doet Trump genoeg tegen opkomend antisemitisme?

Op een persconferentie reageerde Trump fel op een orthodox-joodse journalist die een vraag stelde en liet hem niet uitpraten: “Ik ben de minst antisemitische, de minst racistische persoon die u ooit gezien heeft.” Later veroordeelde hij de antisemitische incidenten wel in duidelijkere bewoordingen.