Industrie

Toyota koopt Vanderlande Industries

Transportsystemenfabrikant Vanderlande uit Veghel in Noord-Brabant komt in Japanse handen. Het bedrijf wordt overgenomen door Toyota Industries, maker van onder meer vorkheftrucks en auto-onderdelen. Toyota Industries betaalt omgerekend bijna 1,2 miljard euro voor Vanderlande, zo meldt het vroegere moederbedrijf van autofabrikant Toyota donderdag in een korte verklaring.

Met de overname van Vanderlande denkt Toyota Industries verder te kunnen groeien op het gebied van grootschalige logistieke systemen. Het gaat dan onder meer om transportsystemen voor de afhandeling van koffers op luchthavens of voor pakketjes in distributiecentra. Aan zulke transportsystemen is volgens het concern steeds meer behoefte door de opkomst van online winkelen. Daardoor maken distributiecentra de laatste jaren een snelle groei door.

Vanderlande is een van de wereldwijde koplopers op het gebied van transportsystemen op luchthavens en heeft veel lokale toeleveranciers waardoor het in de Brabantse economie een belangrijke rol speelt. Het bedrijf is in vijftig verschillende landen actief en heeft ongeveer 4.500 werknemers, van wie ongeveer eenderde in Veghel.

Vorig jaar draaide Vanderlande een omzet van bijna 1,1 miljard euro. Financieel directeur Herman Molenaar van Vanderlande zei donderdag tegen de NOS dat er afspraken zijn gemaakt over banenbehoud. „Het is absoluut de bedoeling van Toyota dat we een zelfstandige divisie worden met het hoofdkantoor in Veghel.”