Grootste aandeelhouder wil dat Akzo overname overweegt

Causeway Capital heeft 6,8 procent van de aandelen. Eerder riep ook hedgefonds Elliott AkzoNobel op te onderhandelen, maar de topman wil dat niet.

Foto Remko de Waal/ANP

Causeway Capital Management, met 6,8 procent de grootste aandeelhouder van AkzoNobel, wil dat het chemieconcern “de discussie aangaat” met de Amerikaanse branchegenoot PPG over een overname. Dat meldt The Financial Times.

Eerder liet het Amerikaanse hedgefonds Elliott Management, in bezit van 3 procent van de aandelen, al weten te eisen dat AkzoNobel de gesprekken met PPG opent. AkzoNobel heeft al twee biedingen van PPG afgewezen.

Lees ook: Activistische belegger eist dat Akzo in gesprek gaat met PPG

Zowel Elliott als Causeway zijn het eens met AkzoNobel dat het laatste bod van PPG van 90 euro per aandeel niet hoog genoeg is. Maar, zegt Causeway, “het is nu op een niveau aanbeland waar het management in discussie moet met PPG om de waarde voor de aandeelhouder te maximaliseren en hun belangen op een toereikende manier in acht nemen”. In principe is Causeway voorstander van een overname omdat dat tot een “sterker bedrijf” zou leiden.

Na de eis van Elliott bleef topman Büchner van AkzoNobel erbij dat er veel nadelen aan een overname kleven. Zo zou het nieuwe bedrijf met een flinke schuldenlast worden opgezadeld door de kosten van het samengaan en gaan er banen verloren. Ook wees Büchner op “culturele verschillen” en mogelijke bezwaren van de mededingingsautoriteiten.