Recensie

Recensie

Glossy Chantal Janzen is inderdaad niet ‘lekker anders’

Voor wie het nog niet wist: na de LINDA, de Wendy, de Catherine, de Maarten, de Jezus, heeft ook Chantal Janzen sinds gisteren haar eigen glossy: &C (5,95 euro), waarbij ook een site en app horen. Maanden geleden al werd het project aangekondigd, tien weken geleden begon het aftellen op een instagramaccount. Fans sloten op voorhand een abonnement af (en beklaagden zich erover dat &C gisteren niet in de brievenbus lag) en het promotiefilmpje van het openingsinterview – met Chantal Janzen, door Eva Jinek – werd al enkele tienduizenden keren bekeken.

Hoe bescheiden is dan het blad zelf: braaf en ingetogen. De beloofde naaktfoto’s van Chantal Janzen – ‘All the way’ – blijkt er in praktijk één: grotendeels verscholen achter interviewer Eva Jinek. Waarom, vraag je je als lezer af, moest er nu eigenlijk zo’n foto bij?

Het interview zelf is eerlijk, open, zelfs de beste bijdrage in dit nummer. Al worden ook hier de verwachtingen steeds getemperd. Als Jinek Janzen vraagt waar deze glossy staat ten opzichte van de Linda en de Wendy, antwoordt Janzen: „Ik kom er gewoon naast liggen in het schap”. Ze wil „vermaken”. „En verder roep ik echt niet dat we het wiel opnieuw uit gaan vinden, of ‘zo lekker anders worden’.”

In dat opzicht zou je kunnen zeggen: missie geslaagd. Dit is een glossy als velen: interviews, mode, kijk-, lees- en luistertips, tips voor een stedentrip (Londen), waar gebeurde gênante verhalen. Zelfs het recept is gewoontjes, behalve dan dat Paul de Leeuw het kookt. Hij besteedt maar liefst twee pagina’s aan de instructies voor een andijviestamppot.

Op het bijbehorende ‘platform’, een website en een app, staan columns, filmpjes en wordt van alles verkocht. Gelukkig ook nog een slimme vondst: Chantal Janzen leest wekelijks een fragment voor uit een roman – een gratis mini-podcast.

Video over de fotosessie van Janzen en Jinek: