Commissie roept Turkse EU-ambassadeur op het matje

De recente uitlatingen van de Turkse president Erdogan vragen volgens de Commissie om tekst en uitleg.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Foto John Thys/AFP

De Europese Commissie heeft de Turkse ambassadeur bij de Europese Unie opgeroepen tekst en uitleg te geven over de recente uitlatingen van president Erdogan. Dat meldt een woordvoerder van de Commissie donderdag tegenover Reuters.

De Turkse president zei woensdag dat “Europeanen nergens meer veilig over straat kunnen als Europese landen hun houding tegenover Turkije niet veranderen”.

Lees ook: Erdogan: Europeaan die met Turkije solt, is nergens veilig

Vorige week vergeleek Erdogan Nederlanders en Duitsers met nazi’s, nadat Nederland en Duitsland de komst van Turkse ministers hadden tegengehouden. De ministers zouden in die landen campagne voeren in de aanloop naar een Turks referendum op 16 april.

Nederland trok de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse zaken Mevlüt Çavuşoğlu in en zette de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya uit naar Duitsland. De Nederlandse regering noemde het bezoek van de Turkse ministers “onverantwoord” en stelde dat herhaaldelijk is geprobeerd in overleg met Turkije tot een oplossing te komen.

De Turkse premier Binali Yildirim reageerde desalniettemin woedend en liet weten dat “de strengst mogelijke vergeldingsmaatregelen” getroffen zullen worden vanwege de “onacceptabele behandeling” van de ministers. In Rotterdam braken rellen uit als gevolg van het niet toelaten van de Turkse ministers.