Erdogan wilde dit weekend speechen in Nederlands stadion

De komst van de Turkse president werd door directies van de stadions tegengehouden.

De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan. Foto Yasin Bulbul/AP

De Turkse president Erdogan was van plan aankomend weekend een speech te geven in een stadion in Nederland, maar zijn komst werd door directies van verschillende stadions tegengehouden. Dat heeft Mustafa Aslan, van de aan Erdogans AK-partij gelieerde Turkse organisatie UETD, donderdag bevestigd na eerdere berichtgeving van De Telegraaf.

De toespraak zou in het teken staan van de referendumcampagne van de AK-partij. Erdogan wilde door te spreken voor een vol stadion bij Turkse Nederlanders steun verwerven voor een grondwetswijziging en zo een verregaande machtsuitbreiding realiseren.

Aslan, bestuurslid van UETD, was nauw betrokken bij de geplande komst van Erdogan, die al vier tot vijf weken vóór de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije werd voorbereid. Volgens Aslan werden vier stadions benaderd: de Amsterdam Arena, het Gelredome, de Ziggo Dome en Ahoy:

“De Arena, het Gelredome en de Ziggo Dome wezen de aanvraag direct af omdat ze geen plaats wilden maken voor politieke evenementen. Ahoy wees de aanvraag af omdat er dat weekend al andere evenementen waren gepland.”

In een reactie op het nieuws laat een woordvoerder van de Arena weten dat de aanvraag is afgewezen vanwege de oefeninterland Nederland-Italië van komende dinsdag. Politieke evenementen worden niet op voorhand uitgesloten, aldus de woordvoerder. Ook een woordvoerder van Ahoy bevestigt dat een verzoek is ingediend om de Turkse president te ontvangen:

“Er is inderdaad een verzoek ingediend. Het eerste waar wij dan naar kijken is beschikbaarheid. Dat bleek al meteen onmogelijk. We zeggen niet per definitie “nee” tegen een politiek evenement, alhoewel we dit specifieke evenement niet inhoudelijk hoefden te beoordelen.”

Erdogan sprak als president al eens eerder voor een groot publiek in Duitsland en België, maar in Nederland nog nooit in die hoedanigheid. Wel was hij in 1995 als burgemeester van Istanbul samen met zijn ambtgenoot uit Sarajevo aanwezig in Ahoy, om daar voor een menigte van achtduizend mensen zijn steun te betuigen aan verdrukte moslims in Bosnië, Tsjetsjenië en Azerbajdzjan.

Lees ook: Erdogan: Europeaan die met Turkije solt, is nergens veilig

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije werd door Erdogan woensdag opgepookt toen hij stelde dat “Europeanen nergens meer veilig over straat kunnen als Europese landen hun houding tegenover Turkije niet veranderen”:

“Ik heb het over Europeanen die met hun vinger naar ons wijzen. Turkije is geen land om mee te sollen. Je kan niet met zijn eer spelen, zijn ministers uitzetten, zijn burgers over straat sleuren.”

De uitspraken van de Turkse president werden donderdag door twee koepelorganisaties van Turkse moskeeën bekritiseerd, zo schrijft Trouw. Yusuf Altuntas, bestuurslid van de conservatieve koepel Milli Görüs, noemt de uitlatingen “niet de juiste taal voor een president”.