‘Erdogan wilde dit weekend speech geven in Nederland’

Referendumcampagne Vier Nederlandse stadions zouden geen plaats hebben willen inruimen voor een politiek evenement met de Turkse president.

President Erdogan op campagne in Turkije voor de grondwetswijziging die zijn macht moet uitbreiden.
President Erdogan op campagne in Turkije voor de grondwetswijziging die zijn macht moet uitbreiden. Foto AP

De Turkse president Erdogan was van plan komend weekend een speech te geven in een stadion in Nederland, maar zijn komst werd door directies van verschillende stadions tegengehouden. Dat heeft Mustafa Aslan, van de aan Erdogans AK-partij gelieerde Turkse organisatie UETD, donderdag bevestigd na eerdere berichtgeving van De Telegraaf.

De toespraak zou in het teken staan van de referendumcampagne van de AK-partij. Erdogan wilde door te spreken voor een vol stadion bij Turkse Nederlanders steun verwerven voor een grondwetswijziging over een verregaande machtsuitbreiding.

Aslan, bestuurslid van UETD, was nauw betrokken bij de geplande komst van Erdogan, die al vier tot vijf weken vóór de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije werd voorbereid. Volgens Aslan werden vier stadions benaderd: de Amsterdam Arena, het Gelredome, de Ziggo Dome en Ahoy: „De Arena, het Gelredome en de Ziggo Dome wezen de aanvraag direct af omdat ze geen plaats wilden maken voor politieke evenementen. Ahoy wees de aanvraag af omdat er dat weekend al andere evenementen waren gepland.”

Volgens een woordvoerder van Ahoy is inderdaad een verzoek ingediend om de Turkse president te ontvangen: „Er is een verzoek ingediend. Het eerste waar wij dan naar kijken is beschikbaarheid. Dat bleek al meteen onmogelijk. We zeggen niet per definitie ‘nee’ tegen een politiek evenement, alhoewel we dit specifieke evenement niet inhoudelijk hoefden te beoordelen.”

Erdogan sprak als president al eens eerder voor een groot publiek in Duitsland en België, maar in Nederland nog nooit, althans niet in die hoedanigheid. Wel was hij in 1995 als burgemeester van Istanbul samen met zijn ambtgenoot uit Sarajevo aanwezig in Ahoy, om daar voor een menigte van achtduizend mensen zijn steun te betuigen aan verdrukte moslims in Bosnië, Tsjetsjenië en Azerbajdzjan. Hij werd destijds hartstochtelijk toegejuicht.

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije werd door Erdogan woensdag opgepookt toen hij stelde dat „Europeanen nergens meer veilig over straat kunnen als Europese landen hun houding tegenover Turkije niet veranderen”.

De uitspraken van de Turkse president werden donderdag door twee koepelorganisaties van Turkse moskeeën bekritiseerd, schrijft Trouw. Yusuf Altuntas, bestuurslid van de conservatieve koepel Milli Görüs, noemt de uitlatingen „niet de juiste taal voor een president”. De koepelorganisatie Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN) is bij monde van voorzitter Fikri Demirtas volgens de krant eveneens kritisch over de uitspraken van gisteren door Erdogan.