Erdogan: Europeaan die met Turkije solt, is nergens veilig

Turkije Wie aan Turkije komt, neemt grote risico’s, aldus president Erdogan. Hij wakkerde woensdag het conflict met Europa aan.

Foto AP

Europeanen kunnen nergens meer veilig over straat als Europese landen hun houding tegenover Turkije niet veranderen. Dat heeft de Turkse president Erdogan woensdag gezegd op een bijeenkomst met lokale journalisten in Ankara, die de nationale televisie rechtstreeks uitzond.

„Ik heb het over Europeanen die met hun vinger naar ons wijzen. Turkije is geen land om mee te sollen. Je kan niet met zijn eer spelen, zijn ministers uitzetten, zijn burgers over straat sleuren”, verklaarde Erdogan. „Als Europa zo doorgaat, kan geen enkele Europeaan meer veilig over straat lopen, waar ook ter wereld.”

Diplomatiek dispuut

Turkije is verwikkeld in een ongekend diplomatiek dispuut met Duitsland en Nederland nadat campagnebijeenkomsten van Turkse ministers werden verboden. Het conflict houdt verband met het referendum over uitbreiding van de presidentiële macht, gepland op 16 april. Peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace. Door het conflict te zoeken met Europa hoopt Erdogan in te spelen op nationalistische sentimenten in eigen land en het gevoel onder Turken in Europa dat ze tweederangsburgers zijn.

Erdogan reageerde in Ankara ook op kritiek uit Europa dat hij de vrije pers aan banden legt. Hij zei geen enkele belediging aan zijn adres te tolereren. „Kunnen we niet ons recht gebruiken om justitie in te schakelen tegen degenen die de president van de republiek beledigen, die de positie beschimpen met allerlei cartoons?”

Hij refereerde aan een recente lijst met 149 gevangen journalisten. Dat zijn geen journalisten, zei hij.

„Onze vrienden hebben ernaar gekeken en kwamen erachter dat 144 van hen vastzitten op beschuldiging van terrorisme en vier in verband met gewone misdaden. Het zijn allemaal dieven, kindermisbruikers en terroristen.”

De nieuwe Duitse president Frank-Walter Steinmeier gebruikte zijn eerste toespraak als staatshoofd om te reageren op de felle retoriek van Erdogan. Hij waarschuwde dat de Turkse president alles kapot dreigt te maken wat hij en anderen de afgelopen jaren hebben opgebouwd. „Maak een einde aan de afschuwelijke nazivergelijkingen. Snijd niet de banden door met mensen die willen samenwerken met Turkije. Respecteer de rechtsstaat en de persvrijheid. En laat [de gevangen journalist, red] Deniz Yücel vrij.”

Sinds de mislukte coup van juli is de relatie met Turkije op een dieptepunt beland. Turkije vindt dat Duitsland te weinig solidariteit toont met zijn NAVO-bondgenoot die net een aanval op de democratie heeft afgewend. In plaats van mee te werken aan de uitlevering van vermeende coupplegers, hebben de Duitsers vooral kritiek op de omvangrijke zuiveringen in Turkije. In de ogen van de Turkse regering beschermt Duitsland leden van een „terroristische organisatie”.