Dit zijn de 11 Kamerleden die de tv het meest gaat missen

Zap
De Kamerleden die vertrekken, behoren tot de eerste generatie die moest leren omgaan met de informele tv-interviews à la Rutger Castricum. Dit zijn de elf die zich het beste redden.

Lutz Jacobi (PvdA) neemt afscheid van 'PowNews’.
Lutz Jacobi (PvdA) neemt afscheid van 'PowNews’.

Het grootste deel van de 71 Tweede Kamerleden die deze week vertrokken behoort tot de eerste generatie die in de handen viel van Jaïr Ferwerda en Rutger Castricum. Zij moesten door schade en schande leren op een informele manier met televisie om te gaan. De een slaagde daar uiteraard beter in dan de ander.

Programma’s als PowNews en Het Binnenhof van Jaïr (op de zender Het Gesprek) zochten vooral naar de mens achter de politicus. Welke elf gaat de tv het meest missen (en lijken daar veelal zelf ook de meeste moeite mee te hebben)?

11 Roland van Vliet (afgescheiden van de PVV). Drukdoenerige notabele, die soms korzelig maar altijd authentiek goed oplette waar er een lichtje op de camera brandde.

10 Jacques Monasch (afgescheiden van de PvdA). Rechtsbuiten van zijn partij eindigde ook in de woestijn van de zetelrovers. Sprak populistisch en in gewonemensentaal, altijd goed voor een kwootje.

9 Fred Teeven (VVD). had zich als staatssecretaris op Justitie niet geassimileerd aan de Leidse cultuur en bleef na terugkeer in de Kamer een jongen van de gestampte pot, die zich door Rutger al dan niet overdrachtelijk op de schouder liet slaan.

8 Ton Elias (VVD). Pionier in het overstappen van tv-journalistiek (Den Haag Vandaag) naar de politieke arena. Liefhebber van het parlementaire spel, liet zich makkelijk opfokken door tegenstand, in het volle besef dat dat goede televisie kon opleveren.

7 Anouchka van Miltenburg (VVD). Sneefde als Kamervoorzitter op onhandig manoeuvreren en een overmaat aan emotie. Haar pijnlijkste momenten behoren tot de meest herhaalde op tv. Veranderde bijna even vaak van coiffure als Sylvana Simons, die een waardige opvolger zou hebben kunnen worden.

6 Ahmed Marcouch (PvdA). Bleef ook altijd een beetje van de straat (daar liet hij zich het liefst filmen), noemde politieagenten (als hij zelf ooit was) bij voorkeur „dienders” en mocht als eerste wangedrag van allochtonen aanklagen.

5 Helma Neppérus (VVD). Ontdekking van Jaïr, die haar een vaste rubriek schonk, waarin ze met precieuze dictie en permanente pretoogjes naar eigen inzicht stokpaardjes berijden mocht.

4 Sharon Gesthuizen (SP). Intelligente kunstenares, die het verst kwam in de kennisquiz De Slimste Mens, totdat Klaas Dijkhoff (VVD) alle concurrenten verpletterde. Open en authentiek, misschien wel te veel om zich in de SP te kunnen handhaven.

Lees ook: Dit zijn de nieuwe leden van de Tweede Kamer

3 Harry van Bommel (SP). Tot deze week de nestor van de Kamer, zeer gewiekst en goed van de tongriem gesneden. Was overal en altijd te zien, talkshowveteraan sinds Barend & Van Dorp.

2 Mei Li Vos (PvdA). Altijd vol zelfspot en fijn sarcasme, bleef antwoord geven voor de microfoons die ze verafschuwde. Had in Jaïr op het Binnenhof een eigen rubriek, waarin ze net deed alsof ze geheimen aan haar dagboek toevertrouwde. Verklapte in Nieuwsuur dat ze tijdig haar bezittingen mee naar huis had genomen, om de walk of shame met een kartonnen doos te vermijden.

1 Lutz Jacobi (PvdA) Friese backbencher nam in 2012 deel aan de strijd om het lijsttrekkerschap en werd zo ontdekt als een zeldzaamheid in de PvdA-fractie: iemand die zich volks gedroeg, niet jokte of draaide en zichzelf kon relativeren. Het afscheid van PowNews was hartverscheurend.