Wat tipt de genrelezer?

Genres Liefhebbers van vier specifieke boekengenres vertellen over hun voorliefde voor dat genre en tippen hun vijf favoriete boeken.

Foto Roger Cremers, beeldbewerking NRC

De sportboekenlezer: Igor Misev

‘Als je voor een basketbalwedstrijd het Palestra in Philadelphia binnenkomt, staat er op een plakkaat: ‘To win the game is great. To play the game is greater. But to love the game is the greatest of all.’ Zo is het eigenlijk ook met sportboeken. Ik sport zelf niet, maar als ik erover lees, kan ik erbij dagdromen en fantaseren dat ik een sportheld ben die in de laatste inning het beslissende punt maakt. Goeie sportboeken gaan niet alleen over een sport, maar ook over de aard van een mens – om het een beetje groot te zeggen – en bijvoorbeeld over de geschiedenis van een land. David Remnick schreef Ali. King of the World. Dat gaat niet alleen over zes jaar Mohammed Ali, maar ook over de raciale verhoudingen in de VS. Of de roman van Chad Harbach, The Art of Fielding: hij kruipt in het hoofd van sporters. Een boek over Roger Federer zal denk ik saai zijn. Het moet een beetje wringen, er moet iets mislukken.”

Wat te lezen

 1. David Remnick, King of the World. Muhammad Ali and the Rise of an American Hero
 2. Alexander Wolff, Big Game, Small World: A Basketball Adventure
 3. W.C. Heinz, What A Time It Was. The best of W.C. Heinz on sports
 4. Darcey Frey, The last shot. City streets, basketball dreams
 5. George Plimpton, Paper Lion. Confessions of a last-string quarterback

De kookboekenlezer: Sabien Bosman

‘Ik heb ooit overwogen om een boekhandel met alleen kookboeken te beginnen, maar de liefde bracht me naar Frankrijk. Daar werkte ik twee jaar in de keuken. Het einde van die liefde zorgde ervoor dat ik weer terugging naar Nederland. Iemand gaf me toen het kookboek Moro over de Zuid-Mediterrane keuken – dat was een eyeopener. Moro is ook een restaurant in Londen. Alles op kookgebied gebeurt momenteel in Londen. Vergeet Frankrijk! Kookboeken zijn behoorlijk aan mode onderhevig: dan is het weer dat je alles moet roken, of gaat het om wildplukken, slow & eerlijk, etcetera. Van de meeste kookboekenreeksen is het eerste eigenlijk het beste, maar dat geldt niet voor Claudia Roden: bij haar is elk boek goed. In Nederland heeft Yvette van Boven een trend gezet. De titel van haar boek Home Made dekt de hele trend. Janneke Vreugdenhil: die vind ik ook goed, bij haar mondt een verhaal in een recept uit. Kookboeken van (oud-)sporters vind ik heel erg. Nog erger zijn die van enkele bloggers. Die gaan dan opeens verkondigen dat je alleen nog maar klei mag drinken of zoiets. Van zoiets gruwel ik echt.”

Wat te lezen

 1. Moro (alle 3 de delen)
 2. Yvette van Boven, Home Made
 3. Claudia Roden, Duizend-en-één smaken
 4. Beb Vuyk, Groot Indonesisch Kookboek
 5. Albert Heijn, Frankrijk, streekkeukens van Europa

De thrillerlezer: Jan Lutjeboer

‘Vooral tijdens de vakantie ben ik een thrillerlezer. Buitenlandse thrillers spreken mij meer aan dan Nederlandse.

Ik ben niet zo van dat snoeiharde spul, meer van de goed opgebouwde verhalen; een schrijver die ik bewonder is Philip Kerr. Hij verweeft fictie en non-fictie in zijn boeken. In de Berlijnse trilogie geeft hij een spannend en realistisch beeld van de stad in de periode van 1930 tot 1947.

Ook een uitschieter vind ik de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer: hij schrijft uitstekende geëngageerde thrillers. De laatste jaren is de kwaliteit van de spannende boeken verbeterd, dat geldt zeker ook voor de Nederlandse titels.

Het is wel zo dat de markt voor thrillers iets is gedaald. Ik werk nu 29 jaar bij boekhandel Donner en zie wel degelijk verschillen in de verkoop en de kwaliteit; voorheen werd er een stuk ruimer ingekocht. Tegenwoordig zijn de aantallen lager, vaak vijf, en hogere aantallen uitsluitend voor de grote namen. Het is lastiger geworden en ik denk ook dat dit komt doordat de thriller relatief veel te lijden heeft onder illegaal downloaden.”

Wat te lezen

 1. Sjöwall en Wahlöö, De lachende politieman
 2. Raymond Chandler, The Big Sleep
 3. James Crumley, The Wrong Case
 4. Philip Kerr, Berlijnse Trilogie
 5. Deon Meyer, 13 uur

De Young Adult-lezer: Emmy van Ruijven

Emmy van Ruyven (26) schrijft een blog over Young Adult-fictie, jeugdboeken voor de categorie 15-plus. „Ik blog erover omdat ik het graag lees”, zegt ze. „Ik hou van de veelzijdigheid van tieners en het fijne tempo. En de boeken doen me denken aan mijn tienerjaren.” Lezen doet ze vooral om te ontspannen. Daar past Young Adult (YA) goed bij, vindt ze: beter dan de normale fantasyboeken die ze ook wel eens leest. Ze vindt het ook fijn dat het genre „een grote diversiteit” biedt. „Waar we eerst een enorme golf van urban fantasy en dystopia kregen, zitten we nu in het begin van een sciencefiction-trend. Ik vind het leuk om die trends te zien komen en gaan.”

Haar eerste Young Adult-boek las ze op haar vijftiende: dat was Twilight. „Ik had toen niet gedacht dat iedereen dat boek het einde zou vinden.” Maar eigenlijk begon het al met Harry Potter. „Dankzij die boeken ben ik al op mijn negende veel gaan lezen”, zegt Emmy. Nu leest ze minstens tweehonderd boeken per jaar en schrijft erover. „Mijn blog groeide uit tot het grootste YA-boekenblog van Nederland. Daar ben ik trots op.”

Wat te lezen

 1. Leigh Bardugo, List & Leugens
 2. Sarah J Maas, Hof van Doorns en Rozen
 3. Lesley Livington, Onverschrokken
 4. J.K. Rowling, Harry Potter en de Steen der Wijzen
 5. V.E. Schwab, A Darker Shade of Magic