Bezoek aan de krim

Oekraïne weigert Russische zangeres op het Eurovisie Songfestival

Oekraïne laat Rusland niet deelnemen aan het Songfestival in Kiev. De 27-jarige zangeres Joelia Samojlova, die in een rolstoel zit, zou twee jaar geleden illegaal op de door Rusland geannexeerde Krim hebben opgetreden. Moskou noemde de actie van Oekraïne woensdag een „inhumane en cynische daad”. Wat de Russische delegatie nu doet, is onbekend.

De ban komt niet onverwacht. Toen bekend werd dat Samojlova voor Rusland het lied ‘Flame is Burning’ zou gaan zingen, reageerde Oekraïne fel. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin noemde de deelname van Samojlova vorige week „de zoveelste provocatie” van Rusland. Waar hij op doelde: het feit dat de zangeres in een rolstoel zit – wat haar waarschijnlijk veel stemmen zou op kunnen leveren. Er werd door Oekraïne direct een onderzoek aangekondigd.

Nu is er ook daadwerkelijk een reden voor afwijzing gevonden. Samojlova zou in juni 2015 in de stad Kertsj op de Krim hebben opgetreden. De geheime dienst van Oekraïne concludeerde dat ze rechtstreeks vanuit Rusland was gereisd. Daarmee heeft ze de Oekraïense wet overtreden en is ze drie jaar lang niet welkom in het land. Volgens de wet mag het schiereiland alleen worden bezocht via het vasteland van Oekraïne.

De EBU, het samenwerkingsverband van Europese omroepen, liet in een verklaring weten de Oekraïense wet te zullen respecteren. Wel is de EBU teleurgesteld in het besluit, dat tegen „de geest en de waarden van het songfestival” ingaat.

De Oekraïense zangeres Jamala won vorig jaar de finale in Stockholm met een lied over de deportatie van de Krim-Tataren in 1944. Jamala ontkende dat haar tekst iets met de huidige politieke situatie te maken heeft. Het zou een persoonlijk lied zijn.

Voor Nederland gaat O’G3NE dit jaar naar het Songfestival in Kiev.