Aanval op Brits parlement

Terreuraanslag Precies een jaar na de aanslagen in Brussel slaat een terrorist toe. Er vallen vier doden, onder wie de aanslagpleger.

Foto Matt Dunham/AP

Vier mensen zijn woensdag om het leven gekomen en twintig gewond geraakt bij een terroristische aanslag in het hart van Londen. De dader had het gemunt op het Britse parlement maar liet ook op weg daarheen een spoor van verwoesting achter. Het Lagerhuis was op dat moment in vergadering bijeen, maar de aanwezige premier Theresa May noch andere politici raakten voor zover bekend gewond. Het is de grootste aanslag in Londen sinds 2005.

Rond 14.40 uur lokale tijd werden voetgangers op de Westminster Bridge over de Theems opgeschrikt door een personenauto, die opzettelijk zoveel mogelijk voetgangers probeerde te raken. Toen hij vastliep bij het aan de overzijde van de brug gelegen parlementscomplex, rende de bestuurder daar het terrein op en viel volgens ooggetuigen een politieagent aan met een mes. Kort daarop werd de aanvaller zelf door politiemensen neergeschoten.

Wie de dader is, is nog onbekend. De politie gaat ervan uit dat de aanslag het werk van één man is.

Vanuit de hele wereld is met afschuw gereageerd op de terreurdaad. Uit respect voor het incident in West-minster schortten Schotse parlementariërs in Edinburgh direct een debat over een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid op. Premier May, die ’s avonds een spoedzitting van het kabinet voorzat, belde onder meer met de Amerikaanse president Trump.

Onderminister van Buitenlandse Zaken Tobias Ellwood, een oud-militair, passeerde net de plaats waar de politieman was aangevallen. Hij paste een kwartier lang mond-op-mondbeademing toe op het slachtoffer maar de politieman overleed desondanks kort daarop. Het kwam Ellwood op lof te staan, zoals er ook veel waardering was voor de beheerste reactie van de Lagerhuisleden en het publiek in de omgeving.

De meeste slachtoffers vielen op de brug. Ooggetuigen die onmiddellijk na het incident over de brug kwamen zagen zwaargewonde mensen op straat liggen. Minstens tien, volgens een fotograaf van Reuters.

Onder die eerste voorbijgangers bevond zich ook de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslaw Sikorski. Vanuit zijn taxi maakte hij opnames van wat hij zag. „Ik hoorde iets dat klonk als een klein auto-ongeluk”, vertelde hij. „Toen keek ik uit het raam en zag dat er iemand op het asfalt lag. Ik kon het gezicht niet zien van de persoon die op het asfalt lag maar hij bewoog niet en vertoonde geen teken van leven.”

Een vrouw belandde in de rivier. Ze bracht het er levend van af maar raakte ernstig gewond. Hoe ze in het water belandde was niet onmiddellijk duidelijk.

Ooggetuigenverslag pagina 2-3Feitenrelaas pagina 4-5