Zuid-Europeanen vallen over ‘drank en vrouwen’-uitspraak Dijsselbloem

Je kunt niet al je geld aan drank en vrouwen uitgeven, zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem in een interview. Nu eisen Zuid-Europese landen zijn vertrek.

Foto ANP

Zelf wil Jeroen Dijsselbloem graag voorzitter blijven van de Eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden. Tot januari, als zijn termijn afloopt. Of misschien wel langer, ook als hij dan geen minister meer is na de voor zijn partij desastreus verlopen verkiezingen. Alleen: Zuid-Europese politici zien de Nederlander liever vandaag dan morgen vertrekken.

Opmerkingen van Dijsselbloem in een interview met de Frankfurter Allgemeine, afgelopen maandag, hebben kwaad bloed gezet. Hij zegt daarin dat hij het Stabiliteitspact, waarin de EU-begrotingsregels staan, zeer belangrijk vindt. Als sociaal-democraat juicht hij het toe dat „noordelijke eurolanden” zich „solidair” hebben getoond met „crisislanden”. Daar staan wat hem betreft wel „plichten” tegenover: „Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw hulp vragen.”

‘Schokkende uitspraak’

Een „beschamende en schokkende uitspraak”, vindt de Italiaan Gianni Pittella, leider van Dijsselbloems eigen sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement. Alsof alle Zuid-Europeanen aan de fles zijn en rokken jagen. De linkse Portugese regering liet dinsdag weten Dijsselbloems woorden „absoluut onacceptabel” te vinden. Dijsselbloem moet aftreden, zegt Lissabon.

Het is geen makkelijke week voor de demissionaire minister. Hij blijkt ook doelwit te zijn geweest van een van de acht bombrieven die maandag in Athene werden onderschept. De explosieven waren bestemd voor hoge EU-functionarissen die zijn betrokken bij het Europese steunprogramma voor Griekenland.