Vakantiebaantje in parlement

Franse minister stapt op na toeschuiven werk dochters

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno le Roux, die pas drie maanden op zijn post zat, is al weer opgestapt. Hij zou vanaf 2009 tot een jaar geleden zijn dochters vakantiebanen in het parlement hebben toegeschoven. Le Roux wordt opgevolgd door Matthias Fekl, hiervoor staatssecretaris van Buitenlandse Handel.

Le Roux zou zijn dochters voor 55.000 euro vakantiewerk hebben laten doen in het parlement. Tijdens een televisie-uitzending van het programma Quotidien heeft hij toegegeven dat hij zijn kinderen werk heeft toegespeeld toen ze nog op school zaten. „Maar niet op een permanente basis.”

Een van de meisjes was pas 15 jaar toen ze van haar vader voor het eerst een tijdelijk contract in het parlement kreeg. Le Roux houdt vol dat hij niks verkeerd heeft gedaan, maar dat hij opstapt uit respect voor de regering.

De kwestie ligt extra gevoelig sinds in januari presidentskandidaat François Fillon onder vuur kwam te liggen na onthullingen over een vermeende spookbaan van zijn vrouw. Hij zou haar jarenlang als assistent hebben ingehuurd, zonder dat ze daar veel voor hoefde te doen. Le Roux was een van de ministers van de socialistische regering van president Hollande die fel reageerden op het nieuws over Fillon. (NRC)