Gesloten liveblog

Teruglezen: vijf doden, veertig gewonden na terreuraanslag in Londen

Bij het Britse parlement in Londen is woensdagmiddag een terroristische aanslag gepleegd. Op de Westminsterbrug zijn mensen geschept door een auto, daarna probeerde een gewapende man het parlementsgebouw binnen te dringen. Daarbij zijn ten minste drie doden en twintig gewonden gevallen. Ook de dader is doodgeschoten. Lees hier het liveblog van woensdag terug.

We sluiten het liveblog

Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Voor vandaag sluiten we dit liveblog. Een overzicht van de gebeurtenissen:

 • Vanmiddag reed een man op de Westminster Bridge met zijn auto in op voetgangers. Zeker drie mensen kwamen om, veertig anderen raakten gewond.
 • De aanvaller vervolgde zijn weg naar het parlementsgebouw, en viel daar op de toegangsweg een politieagent aan met een mes. Andere politiemensen schoten de man neer. Zowel de agent als de aanvaller overleefde dit niet.
 • Over de identiteit of het motief van de dader is niets bekendgemaakt. Wel houden de autoriteiten al snel rekening met een terroristische aanslag. Dat vermoeden werd later bevestigd. Volgens premier May handelde de dader alleen.
 • Het parlementsgebouw ging op slot. Urenlang mocht niemand er in of uit. NRC-correspondent Melle Garschagen was toevallig binnen. Hij schreef er een reportage over.
 • Een aantal gewonden is er slecht aan toe. Ten minste twee slachtoffers verkeerden woensdagavond in kritieke toestand. Onder de gewonden zijn veel toeristen: zeker drie Franse scholieren, vijf Zuid-Koreanen en twee Roemenen. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.
 • De politie zegt bezig te zijn met een grootschalig onderzoek, maar heeft verder nog weinig details bekendgemaakt. Het terreurdreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk blijft ongewijzigd op het een na hoogste niveau.

Premier May: 'een zieke, verdorven aanslag'

We hebben in Londen vandaag een "zieke, verdorven terroristische aanval gezien", zegt de Britse premier May. Ze gaf na afloop van een bijeenkomst van het crisisteam Cobra een verklaring.

Zeker is dat er maar een aanvaller was, aldus May. De politie komt later woensdagavond nog met een update van de meest actuele stand van zaken.

Volgens May zullen de Britten morgen hun leven herpakken:

"Het Parlement zal samenkomen, als altijd. En de Londenaren zullen aan hun dag beginnen, als altijd. Ze zullen door de straten lopen, ze zullen hun leven leiden. Nooit zullen ze toestaan dat geluiden van haat en het kwaad ons uiteendrijven."

Ooggetuigeverslag uit het parlement

NRC-correspondent Melle Garschagen volgt normaal de debatten in het Britse parlement op televisie. Vandaag was hij voor het eerst daadwerkelijk in het parlementsgebouw, waar hij samen met een aantal andere pas verhuisde buitenlandse journalisten werd rondgeleid. Na de lunch, tijdens een ontmoeting met een lord, klinkt er geschreeuw en ziet hij door het raam de politiehelikopters rondcirkelen.

Melle Garschagen schreef voor NRC hoe het er vanmiddag aan toe ging in het parlementsgebouw: ‘We beseffen dat vlakbij mensen zijn gedood’

Twee Roemenen onder de gewonden

Bij de aanslag zijn twee Roemenen gewond geraakt. Dat meldt het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau AP. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling, maar hoe ze er aan toe zijn is nog onduidelijk.

Onder de gewonden zijn voor zover nu bekend ook vijf Zuid-Koreanen en drie Franse scholieren. De Franse regering zendt later woensdag een regeringsvliegtuig naar de Engelse hoofdstad met aan boord familieleden van de scholieren die gewond zijn geraakt, heeft het Elysée in een verklaring bekendgemaakt.

Brabantse scholieren waren ooggetuige

Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers. Wel heeft een aantal leerlingen van het Mollerlyceum in Bergen op Zoom de aanslag zien gebeuren, zegt de directeur van de school tegen Omroep Brabant. Ze waren op dat moment op Westminster Bridge, waar de dader met een auto inreed op voetgangers. De leerlingen bleven ongedeerd, maar krijgen wel nazorg.

De scholieren keren vanwege de gebeurtenissen eerder terug van hun reis, zegt de schooldirecteur. Morgen vertrekken ze. Enkele maanden geleden moest de school ook al in allerijl leerlingen terughalen uit het buitenland. Zij waren in Berlijn ten tijde van de aanslag op de kerstmarkt.

Trump condoleert Britse premier May

Donald Trump heeft met de Britse premier Theresa May gesproken, en haar zijn medeleven betuigd. Dat laat de president via Twitter weten in een verklaring. Hij prees de "effectieve reactie van de veiligheidsdiensten en hulpverleners". Verder zegde hij toe de Britten te steunen in de nasleep van de aanslag.

Parlementariërs verlaten langzaamaan Westminster Abbey

De mensen die de afgelopen uren om veiligheidsredenen vast zaten in Westminster Abbey, mogen het gebouw nu langzaam maar zeker verlaten. Volksvertegenwoordigers en anderen die op het moment van de aanslag in het parlementsgebouw zaten, werden door de politie naar de nabijgelegen kerk gebracht. Onder hen was ook NRC-correspondent Melle Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Mijn reportage voor @nrc van morgen is geschreven vanuit de kerkbankjes van Westminster Abbey. https://t.co/5b0qKlaBcl

Burgemeester: Londenaren laten zich niet intimideren

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft in een videoboodschap gereageerd op de aanslag:

"Londen is de meest geweldige stad ter wereld en we zullen samen optrekken tegen zij die ons willen schaden en onze manier van leven willen verwoesten. Dat hebben we altijd al gedaan, en dat zullen we altijd blijven doen. Londenaren zullen zich nooit laten intimideren door terrorisme."

Khan sprak verder zijn steun uit voor de hulpdiensten die "uitzonderlijke moed" hebben vertoond in "bijzonder moeilijke omstandigheden". Verder kondigde hij aan dat er voorlopig meer gewapende en ongewapende agenten op straat te zien zullen zijn.

Londoners will never be cowed by terrorism. pic.twitter.com/LTLhgZ7OLQ

— Sadiq Khan (@SadiqKhan) 22 maart 2017

Aanslag Londen precies een jaar na Brussel

De aanslag in Londen vindt plaats op de dag dat in Brussel wordt stilgestaan bij de aanslagen daar, exact een jaar geleden. In de hoofdstedelijke metro en op het vliegveld vielen op 22 maart 2016 in totaal 35 doden.

Over de dader van de aanslag van vandaag is nog weinig bekend. Ook is nog onduidelijk wat zijn motieven waren. Een concreet verband met de gebeurtenissen in Brussel is op dit moment dan ook nog niet te leggen.

Lees ook: ‘Wat is er sinds vorig jaar veranderd in Brussel? Niets’

'Vijf Koreanen gewond geraakt'

Onder de gewonden zijn vijf Koreaanse toeristen. Dat zegt de eigenaar van een Koreaans reisbureau in Engeland tegen de Koreaanse televisiezender YTN. Een van hen zou zwaargewond zijn. De berichten zijn vooralsnog onbevestigd door de Koreaanse autoriteiten.

In totaal raakten twintig mensen gewond, onder wie drie Franse scholieren. Of er ook Nederlanders onder de slachtoffers zijn, is nog altijd onduidelijk.

Ook May betuigt medeleven met slachtoffers

De Britse premier Theresa May heeft haar medeleven betuigd met de slachtoffers, meldt Reuters:

“De gedachten van de premier en de regering gaan uit naar de doden en de gewonden bij dit verschrikkelijke incident, en hun families.”

Volgens een woordvoerder van May wordt de premier op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en zal ze spoedig een vergadering van crisisteam Cobra voorzitten.

De route van de aanvaller

De afgelopen uren is meer duidelijk geworden over wat er vanmiddag en vanavond precies is gebeurd in Londen. Bekijk de gebeurtenissen en de plek van de aanslag op deze interactieve kaart:

De plek van de aanslag is op de site van Google Maps in 3D te bekijken.

Toerist filmt vluchtende mensen bij parlementsgebouw

Terwijl een groep mensen het terrein van het Britse parlementsgebouw ontvluchtten, legde een toerist de volgende beelden vast. Hierop zijn de drie politieschoten te horen:

Foto van de vermoedelijke dader

De vermoedelijke dader van de aanslag werd door de politie neergeschoten. Hij is inmiddels overleden. Links op de foto ligt waarschijnlijk het mes op de grond waarmee de politieman is aangevallen. Bij de pylon lijkt een tweede mes te liggen.Foto Stefan Rousseau/PA/AP

Verenigde Staten veroordelen aanslag en betuigen medeleven met slachtoffers

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft de aanslagen in Londen veroordeeld en zijn medeleven met de slachtoffers en hun families betuigd. Dat meldt Reuters:

“Wij veroordelen deze afschuwelijke gewelddaden en of de aanslagen nou door verwarde individuen of door terroristen zijn gepleegd, voor de slachtoffers maakt het niet uit.”

President Donald Trump heeft inmiddels gesproken met premier Theresa May.

De politie in New York heeft intussen de beveiliging aangescherpt bij gebouwen in de stad die gelieerd zijn aan Groot-Brittannië. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid staat in nauw contact met de Britse collega's.

Franse gewonden zijn Bretonse scholieren

Onder de slachtoffers zijn drie leerlingen van de Bretonse school Saint-Joseph in Concarneau. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het ministerie zegt nauw samen te werken met de Britse autoriteiten.

Volgens Ouest France verkeren twee van de drie scholieren in kritieke toestand. Ze waren op een schoolreis met in totaal vier klassen. Op het moment van de aanslag zouden zo'n twaalf leerlingen op de brug geweest zijn. De scholieren zijn vermoedelijk 15 tot 16 jaar oud.

Dodental loopt op tot vier, zeker twintig gewonden

Bij de aanslag zijn vier doden gevallen. Dat heeft de politie woensdagavond bekendgemaakt. De man die de aanval gepleegd heeft is een van hen. Ook de agent die hij heeft neergestoken is overleden. De twee andere doden zijn kwamen om het leven op de brug. Twintig mensen zijn gewond geraakt.

Westminster attack latest:
• 4 dead, including attacker
• at least 20 injured
• police believe only one attackerhttps://t.co/WG8yXWpPVV pic.twitter.com/U8yRbkfgmV

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 22 maart 2017

Politie: dader handelde waarschijnlijk alleen

De politie gaat er vanuit dat de aanslag gepleegd is door een enkele dader. Dat heeft de politie gezegd in een persverklaring. Journalisten van de BBC en de krant Daily Telegraph meldden eerder op Twitter dat er mogelijk een tweede persoon in de auto zat waarmee op Westminster Bridge mensen werden aangereden.

Twitter avatar BBCDomC Dominic Casciani BBC understands from multiple sources two assailants in vehicle on Westminster Bridge
Twitter avatar christopherhope Christopher Hope Senior Government sources say the police are still lookIng for an unaccounted for suspect in the Houses of Parliament.

De aanvaller is door de politie doodgeschoten.

'Aangevallen agent overleden'

De politieagent die door de aanvaller werd neergestoken, is overleden. Dat melden diverse Britse media op basis van bronnen. Er zijn ten minste twee mensen om het leven gekomen. Het andere slachtoffer is een vrouw. Zij bevond zich vermoedelijk op de brug. Voor zover bekend is een van de aanvallers nog in leven.

Koenders betuigt medeleven met slachtoffers

Demissionair minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft zijn medeleven betuigd aan zijn ambtgenoot Boris Johnsson. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ Minister #Koenders leeft mee met inwoners van #Londen: 'Heb medeleven ook overgebracht aan collega @BorisJohnson'

Het ministerie heeft nog geen aanwijzingen dat bij de aanslag Nederlanders gewond zijn geraakt, maar onderhoudt nauw contact met de Nederlandse ambassade in Londen en de autoriteiten aldaar, laat een woordvoerder weten.

Franse studenten onder de gewonden

Bij de aanslag in Londen is ook een aantal Franse scholieren gewond geraakt. Dat zegt de Franse premier Bernard Cazeneuve op Twitter. Om hoeveel studenten het gaat, hoe ze er aan toe zijn en waar ze gewond zijn geraakt, heeft hij niet gezegd.

Solidarité avec nos amis britanniques terriblement frappés, plein soutien aux élèves français blessés, à leurs familles et leurs camarades.

— Bernard Cazeneuve (@BCazeneuve) March 22, 2017

‘Heldenrol voor onderminister Ellwood bij incident’

Ellwood (midden, met bril) verleent eerste hulp bij de Westminster Bridge. Foto Stefan Rousseau/PA/AP

De Britse onderminister van Buitenlandse Zaken Tobias Ellwood is ambulancepersoneel te hulp geschoten na het incident, meldt de BBC. Volgens meerdere getuigenverklaringen zou hij de neergestoken politieagent mond-op-mondbeademing hebben gegeven en zijn wond hebben dichtgehouden totdat een ambulance arriveerde.

Ellwood is een voormalig militair. Hij verloor zijn broer bij de aanslagen op Bali in 2002.

Brits crisisteam Cobra komt bijeen

De Britse premier Theresa May zal vanmiddag het Britse crisisteam Cobra bijeenroepen voor een spoedvergadering. Dat heeft een woordvoerder van de premier bevestigd.

Eerder woensdagmiddag liet in Nederland de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten de situatie in Londen voortdurend in de gaten te houden. Er was volgens de NCTV geen aanleiding om extra maatregelen te nemen of het dreigingsniveau te verhogen.

Mensen mogen London Eye uit

De mensen die vastzaten in The London Eye, het 135 meter hoge reuzenrad in de stad, mogen hun gondels verlaten. Dat meldt de exploitant op Twitter. Het reuzenrad werd na de aanslag afgesloten voor de veiligheid van de inzittenden.

We can confirm that guests are now disembarking the London Eye

— The London Eye (@TheLondonEye) March 22, 2017

NRC-correspondent Melle Garschagen vanuit het parlement

'Onze correspondent Melle Garschagen was in het Britse parlement aanwezig toen de incidenten plaatsvonden. Hij hoort net dat hij, samen met ongeveer duizend anderen, wordt overgebracht naar Westminster Abbey, de grote kerk aan de overkant van de straat.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Politie zegt dat wij naar Westminster Abbey moeten. Daar moet iedereen zich bij de politie melden en gegevens geven. https://t.co/7d06QbXue1
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Agent zegt dat er meer dan duizend mensen van het parlement naar Westminster Abbey worden gebracht.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen De schoolklas is overigens weg. Agent tegen juf: "die kinderen zijn onze prioriteit. Zij zijn hier eerder weg dan de politici."

'

'Vrouw uit de Theems gevist'

Een vrouw is levend uit de rivier de Theems gevist, meldt de Londen Port Authority aan Reuters. Volgens een journalist van ITV bevond ze zich op de brug toen een auto daar voetgangers schepte. Ze zou ernstig gewond zijn.

Twitter avatar chrisshipitv Chris Ship A woman was pulled alive from the River Thames and is being treated by paramedics on a nearby pier. It's thought she was on bridge at time

Medisch personeel spreekt van tien gewonden

De Londense ambulancediensten zeggen dat er op de Westminsterbrug tien mensen zijn behandeld aan hun verwondingen. De slachtoffers worden, indien mogelijk, zo snel mogelijk naar omliggende ziekenhuizen gebracht.

Sky News meldt tweede dode, politie bestempelt incidenten als terreurdaad

Volgens het Britse Sky News is er een tweede dode gevallen na de aanslag nabij het Britse parlementsgebouw. Verschillende bronnen hebben dat aan de televisiezender gemeld.

Twitter avatar SkyNews Sky News Two people dead in the #Westminster terrorist attack, Sky sources say. Follow the latest on Sky News:… https://t.co/q9heRROZkc

De incidenten zijn zojuist door politiechef Ben-Julian Harington een terroristische daad genoemd. De politie heeft meer agenten ingezet op straat, en roept burgers op waakzaam te zijn.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police Cmdr Harrington “The events near Parliament Square #Westminster has been declared a terrorist incident”

De politie heeft een korte verklaring afgegeven. Volgens Harington is er sprake van meerdere slachtoffers, onder wie politieagenten. Bekijk hieronder de video van de verklaring.

Twitter avatar SkyNews Sky News Police tell members of public to avoid Parliament Square and other areas of London following terror incident https://t.co/025RPMxv2a

Reactie van de burgemeester van Londen

De Londense burgemeester Sadiq Khan spreekt in een verklaring van een “ernstig incident”. Khan sprak met de politie en stelt dat die "met spoed onderzoek doen" naar de gebeurtenissen rond het parlement. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun familie", aldus Khan in de korte verklaring op Twitter.

"Ik wil bij dezen mijn dank uiten aan de politie en de veiligheidsdiensten, die zo hard werken om ons veilig te houden en hun heldhaftigheid tonen in deze uitzonderlijk moeilijke omstandigheden."

Schots debat over onafhankelijkheidsreferendum opgeschort

In het Schotse parlement werd op het moment van de aanval vergaderd over de Schotse onafhankelijkheid. Die vergadering werd kort daarop afgebroken door voorzitter Ken Macintosh. Niet omdat er ook daar dreiging geldt – ook rond het parlement in Edinburgh is opgeschroefd – maar omdat de incidenten "van invloed zijn op de bijdragen" van parlementsleden.

Scottish Parliament suspend debate on independence because Westminster attack was "affecting the debate and the contribution of members" pic.twitter.com/RogxtyUUmE

— Julia Macfarlane (@juliamacfarlane) March 22, 2017

Foto's van het incident

Foto Niklas Halle'n/AFP
Foto Toby Melville/Reuters
Foto Toby Melville/Reuters
Foto (Stefan Rousseau/AP

'Verdacht pakketje aangetroffen in auto bij parlement'

In een van de auto’s rondom het parlement is een verdacht pakketje aangetroffen, meldt de BBC zojuist. De explosievenopruimingsdienst is opgeroepen om het voertuig te onderzoeken. Onduidelijk is of het gaat om de donkere personenauto die zich eerder op de middag in het hek rond het parlement boorde.

De evacuatie van de parlementsleden is vanwege de vondst voorlopig uitgesteld.

Reactie premier Rutte

Premier Rutte heeft via een tweet gereageerd op de incidenten in Londen:

Twitter avatar MinPres Minister-president Afschuwelijke beelden uit Londen. De stad is in het hart geraakt. We leven mee met de Britten.

'Vrouwelijk slachtoffer overleden'

Een vrouwelijk slachtoffer van de aanslagen bij het Britse parlement is overleden. Enkele andere slachtoffers worden behandeld aan "catastrofale" verwondingen. Dat meldt Press Association op basis van een verklaring van een arts van het St Thomas' Hospital:

Twitter avatar PA Press Association #Breaking Woman dead, others hurt - some with "catastrophic" injuries - after Westminster attack, junior doctor at… https://t.co/CRIu6SOhWL

Politie houdt dader onder schot

Photo shows police officer pointing gun at man outside Parliament following Westminster terror attack

📷: @StefanRousseau pic.twitter.com/NzajEQofTV

— Press Association (@PA) March 22, 2017

Voorzorgsmaatregelen London Eye

Ook bij de London Eye lijken voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Het grote reuzenrad, aan de andere kant van de rivier Theems, is stopgezet. De mensen die op dat moment in het reuzenrad zaten, bevinden zich nog steeds in de gondels, meldt de uitbater op Twitter.

3/5 At present we are holding all of our guests within our attractions as per tried and tested security procedures.

— The London Eye (@TheLondonEye) March 22, 2017

Een Spaanse toerist tweet dat hij al ruim een uur vastzit in het reuzenrad:

20 minutos después sigo aquí subido en el London Eye, vaya movida macho. pic.twitter.com/7nu38OYulr

— Hersio (@hhersio) March 22, 2017

Dit weten we tot nu toe:

 • Rond 15.45 uur (Nederlandse tijd) zijn bij twee incidenten bij het Britse parlement een aantal gewonden gevallen. De politie behandelt de incidenten vooralsnog als terreurdaden, totdat anders wordt aangetoond.
 • Bij het Lagerhuis vielen twee gewonden toen een gewapende man probeerde binnen te dringen en hij met een mes een agent aanviel. Nadat hij het parlementsgebouw had betreden werd hij neergeschoten door agenten. Volgens verschillende journalisten, die zich in het gebouw bevonden toen het incident plaatsvond, is een van de gewonden overleden. De ander is per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.
 • Bij een incident op de Westminsterbrug zijn meerdere gewonden gevallen, al lopen de schattingen uiteen van vijf tot twaalf. Verschillende mensen zouden zijn aangereden door een personenauto.
 • Het parlementsgebouw werd direct hermetisch afgesloten, en premier Theresa May, die zich op dat moment in het gebouw bevond, werd in veiligheid gebracht. Ze heeft inmiddels via een woordvoerder laten weten dat ze ongedeerd is.
 • De politie heeft het metrostation onder het parlementsgebouw, Westminster Station, laten afsluiten voor het publiek. Ook rondom het Lagerhuis zijn verschillende straten afgezet. De politie heeft ooggetuigen opgeroepen hun filmpjes en video's op te sturen, en discreet om te gaan met afbeeldingen van slachtoffers.

Journalist Huffington Post: zeker één dode

Volgens een journalist van de Huffington Post is er ten minste één dode gevallen bij het Britse parlement. Journalist Paul Waugh vermoedt dat het gaat om de dader:

Twitter avatar paulwaugh Paul Waugh Body now covered with two grey blankets. Definitely dead. Assume its the assailant but can't confirm.

Getuigenverslag Daily Mail-journalist

Een journalist van de Daily Mail zag het incident voor het parlement vanuit het raam van zijn kantoor gebeuren. “Hij had iets in zijn hand, dat leek op een stok of iets dergelijks”, vertelt hij tegenover de BBC. Hij ziet dan hoe agenten de man proberen tegen te houden en een van hen in elkaar zakt:

“De man, gekleed in zwart, bewoog zijn arm op een manier die leek alsof hij een agent stak of sloeg.”

Een van de andere agenten snelde daarop het parlement in, waarna andere agenten te hulp schieten. Ook de aanvaller probeerde het parlement binnen te komen.

“Terwijl hij naar de ingang rende, riepen twee mannen in burger iets wat op een waarschuwing leek. Die negeerde hij, waarna ze twee of drie keer op hem schoten.”

Beelden na incidenten vanuit de lucht

Het Britse Sky News liet beelden zien vanuit de lucht van de chaotische situatie die is ontstaan rondom het parlementsgebouw:

Britse politie: incidenten worden vooralsnog als terreurdaden behandeld

De twee incidenten bij het Britse parlement worden door de politie behandeld als terreuraanslagen, totdat anders wordt bevestigd:

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police Incident in #Westminster: We are treating this as a terrorist incident until we know otherwise

Britse premier May ongedeerd

Tijdens de schotenwisseling was in het parlement een bijeenkomst gaande. Veel parlementsleden zitten nu nog in het gebouw, dat volledig is afgesloten door de politie. Premier Theresa May heeft volgens de BBC het parlement verlaten. Zij werd op het moment dat de schoten klonken in een zilvergrijze auto weggeleid, aldus de omroep.

Een woordvoerder van May laat weten dat de premier ongedeerd is.

Journalisten publiceren foto's

In het Lagerhuis waren op het moment van het incident veel journalisten aanwezig. Op social media doen zij hun verhaal en plaatsen foto's.

Twitter avatar LibbyWienerITV Libby Wiener Paramedics desperately trying to revive injured in New Palace Yard https://t.co/esmQtULO9q
Twitter avatar sikorskiradek Radosław Sikorski A car on Westminster Bridge has just mowed down at least 5 people. https://t.co/tdCR9I0NgJ

Gewonden op Westminster Bridge

Volgens verschillende ooggetuigen zijn ook op de Westminster Bridge, die naar het parlementsgebouw loopt, verschillende gewonden gevallen. Dat zou zijn gebeurd toen ze werden geraakt door een personenauto. De Britse politie laat via Twitter weten het incident te behandelen als een vuurwapenincident.

Het aantal gewonden loopt sterk uiteen: sommige media spreken van vijf, een fotograaf van Reuters die op de brug staat heeft het over een tiental.

Onduidelijk is nog of de aanrijding verband houdt met het incident voor het parlement. Op foto’s op Twitter is wel een auto te zien die zich tegen de hekken rond het parlement heeft geboord.

Politie sluit metrostation af

Op gezag van de Londense politie is het metrostation onder het parlementsgebouw, halte Westminster Station, afgesloten.

Twitter avatar TfLTravelAlerts TfL Travel Alerts Westminster station is closed due to a Police investigation

De politie liet luttele minuten eerder op Twitter weten dat het op de hoogte is gebracht van een schietincident op de Westminsterbrug. Daar lagen volgens ooggetuigen circa tien gewonden.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police We were called at approx 2:40pm to reports of an incident at #Westminster Bridge. Being treated as a firearms incident - police on scene

Statement van House of Commons

Firearms incident near #Parliament: This statement has just been given in The Commons. Latest on Sky News pic.twitter.com/KUbrBaJIh0

— Sky News (@SkyNews) 22 maart 2017

'Opeens was er allemaal geschreeuw'

Onze correspondent Melle Garschagen zit momenteel in het Britse parlement, waar hij bij een bijeenkomst voor journalisten was. Hij zegt:

“Twintig minuten geleden hoorden we opeens geschreeuw. En op de schermen die daar staan, zagen we dat de zittingen geschorst werden. Zojuist zag ik drie helikopters overvliegen, maar meer kan ik niet zien. We mogen het gebouw nu ook niet uit, want alles is volledig afgesloten.”

Gewonden bij schietpartij

Voor het Britse parlement in Londen heeft woensdagmiddag een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen geraakt, meldt een overheidsfunctionaris tegenover persbureau Reuters. Het parlement en het nabijgelegen metrostation zijn afgesloten. Een ambulancehelikopter is plaatse.

Volgens de voorzitter van het Lagerhuis David Lidington viel een met een mes bewapende man een agent aan, waarna hij het parlement binnendrong. Hier werd hij vervolgens door de politie neergeschoten. Een fotograaf van persbureau Reuters spreekt bovendien van twaalf gewonden op de brug nabij het parlementsgebouw.